Кортеж на НСО замесен в гонка и размахване на автомат

Неприятна среща с кортеж на Националната служба за охрана  на магистрала „Тракия“, която включвала дори размахване на автомат, имало младо семейство от Пловдив. Причината била, че изпреварили бавно тир край Стара Загора.
 
Да се сблъскаш с недосегаемите – така Коста Костов и съпругата му Гергана описват станалото. 

Семейството се прибирало от морето с две коли – в първата била жената и 3-годишната им дъщеря, а във втората съпругът. Край Стара Загора на километър и половина зад тях те забелязват кортеж на НСО с включени сирени да приближава бързо.

„Видях ги, предупредих съпругата ми, прибрахме се, но за нещастие точно когато се прибрахме от отбивка се включи тир, който буквално се движеше с 40 км/час, а ние със 130 и нямаше къде да отидем. Погледнахме колите отзад и че се движат бързо, но прецених, че ще можем да изпреварим тира спокойно, без да ги затрудним в трафика. Изнесох се вляво, жена ми също. Но нейната кола е по-малка и ѝ трябваше повече време да набере скорост“, казва Коста Костов, който е бивш военен пилот.

Малката кола на жената не успяла да изпревари тира достатъчно бързо. 

„Ескортиращият джип целенасочено започна да я избутва в аварийна лента. Падна ми пердето и реших да ги догоня. Когато реших да се изравня с ескортиращата кола, бях засечен. Нормално. Това явно е в правилата. Но за да демонстрират показност, отвориха стъклото и показаха автомат, не беше към мен насочен, но показаха автомат „Калашников“ и помолих да спрат, да кажат къде сгрешихме. Моята жена се разтрепери и спря колата“, казва още мъжът.

Гергана Костова пък сигнализирала на телефон 112 за действията на служителите от НСО.

„След като се обадих на 112, разказах какво се е случило, полицаите ми казаха, че няма как да спрат ескорта. Исках да ги попитам как сме им попречили и защо трябваше да постъпят по този начин с нас“, казва жената.

Националната служба за охрана излезе със специална позиция по случая.

В нея се казва, че при опит кортежа да изпревари двата автомобила на семейството, те започнали да изпреварват тира без подаване на светлинен сигнал и така са нарушили закона, според който трябва да се дава път на превозните средства със специален режим на движение.

Според НСО с опитите си да ги догони, Костов е създал предпоставка за катастрофа. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.

Това са само част от инцидентите с кортежи на НСО от  последните години.

През 2012 г кола на НСО с премиера Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов се удря в друг автомобил близо до Годеч.

На 24 септември 2010 г. кортежът на президента Първанов минава през насрещното платно при разклона за ловешкото село Малиново. За да избегне сблъсък с кортежа, цивилен бус отбива встрани, удря се в мантинелата и се блъска в друг автомобил.

На 14 април 2010 г. автомобил на НСО от кортежа на бившия военен министър Аню Ангелов катастрофира на столичния булевард „България“. При инцидента  пострада 4-годишно дете.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.