Корнелия Нинова обеща поевтиняване на стоки чрез промени в закони

„Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията беше широко обсъден преди внасянето му в парламента. Промените са направени след анализи как са решени тези проблеми в европейското законодателство”. Това коментира по bTv зам. – председателят на ПГ на Коалиция за България и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова

Помолена да коментира дали тези промени няма да доведат до покачване на цените, Нинова отговори, че по нейно мнение не само няма да има увеличение, но дори ще има намаление на цените. Според нея като се премахнат такси, които сега се плащат от производителя и доставчика и се включват в цената, би трябвало тази цена да падне. По думите на Нинова за това ще спомогне и разплащането навреме на веригите с доставчиците, за да не се налага те да взимат нови заеми и да плащат лихви.

“На практика има вериги, които не са плащали по 9 месеца и са използвали средствата за инвестиции в чужбина, докато българските производители са се гънели от къде да вземат пари да произвеждат. Без да се премахнат тези практики няма как да има и пазарна конкуренция и намаление на цените на стоките”, изтъкна Корнелия Нинова. Тя обясни, че ЕК е съставила “Зелена книга”, където са обобщени всички тези нелоялни практики, срещани и у нас и е приела с директива, че дава право на всяка държава членка чрез националното си законодателство да реши този проблем.

Председателят на социалната комисия обясни, че в самият проект има няколко основни промени. Като първа такава тя посочи въвеждането на понятието “значителна пазарна сила”. “Значителна пазарна сила е предприятие, което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия, може да попречи на конкуренцията на съответния пазар, тъй като негови доставчици или купувачи са зависими от него”, обясни Нинова. По думите и така се дава възможност на Комисията за защита на конкуренцията да изработи методика в тримесечен срок, по която да се определя коя фирма в България има значителна пазарна сила.

“Задължаваме веригите преди да подпишат договорите си да предоставят на Комисия за защита на конкуренцията общите си условия. Тя трябва да се произнесе дали съответстват на българското законодателство и не нарушават пазарните отношения. Едва след това те да ги качат на интернет страницата си и да сключват договори по тях с българските производители”, каза още народната представителка.

Нинова заяви, че до момента не е имало възможност за реална конкуренция и всеки производител, ако не е доволен от една верига, не може да отиде в друга. Според нея това се е дължало на условия в договорите на някои вериги – ако някой доставя при тях една стока на цена 5 лв., няма право да доставя на никой друг този продукт на по-ниска цена от тази; ако доставчик си изтегли продукта от дадена верига и започне да го продава на друго място му се налага санкция от страна на веригата и се плащат неустойки.

“В закона това е регламентирано, като е записано, че в договорите се забранява на търговските вериги да поставят условия на българските производители на какви цени да продават извън веригите”, поясни Нинова и допълни, че така производителите ще могат сами да определят на каква цена и на кой да продават продукцията си.

Нинова категорично заяви, че държавата по никакъв начин не се намесва в ценообразуването. Депутатът припомни, че миналата година, през октомври, са приети промени в закона, които регламентират, че държавните такси, които се плащат в България, трябва да отговарят като стойност на услугата, която се предоставя. “Не може да се плаща 10 лв. за услуга, която струва 2 лв. Сега същото го въвеждаме и по отношение на търговските вериги – таксите да отговарят на услугите”, каза още Корнелия Нинова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.