Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise напусна Мурманск

Повече от 300 дни след незаконното задържане от руската брегова охрана, корабът Arctic Sunrise най-накрая отплава от Мурманск на път към Амстердам, съобщиха от “За земята”

Ледоразбивачът бе задържан заедно с 30 души на борда на 19 септември 2013 г. На 6 юни 2014 г. руската следствена комисия информира „Грийнпийс”, че отменя ареста на кораба. Екипажът на екологичната организация ремонтира кораба през последните 3 седмици, за да го направи отново годен за плаване.

„Когато капитанът Даниел Ризоти и екипажът се качиха на Arctic Sunrise, те откриха кораба в лошо състояние, без поддръжка за последните 10 месеца. Системите за навигация, комуникация и безопасност са били или премахнати, или унищожени”, съобщи Файза Оулахсен, една от задържаните 30 души през септември 2013 г.

В момента корабът плава към Амстердам, където ще му бъде направен основен ремонт.

„Незаконното качване на кораба и ареста му, както и все още продължаващото разследване срещу 30-те души на борда му, са опит за сплашване и задушаване на дебатите около добиването на нефт в Арктика. Но тези действия ни направиха по-силни. Милиони хора сега застават зад каузата Арктика да е глобална защитена зона. Корабът Arctic Sunrise ще се върне отново да защитава тази северна красота от безразсъдни нефтодобивни компании като Shell and Gazprom”, коментираха от „Грийнпийс”.

Снимка: “Грийнпийс”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.