Контактната група не се разбра за прекратяване на огъня в Източна Украйна

Срещата на Контактната група за Източна Украйна приключи късно вчера без споразумение за прекратяване на огъня, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията информира, че представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република са изразили готовност да останат в пределите на Украйна, но при редица условия. Освен прекратяване на операциите на правителствените войски те са настояли за “особен статут“ на двете области, собствени въоръжени сили и съдебна власт, както и за “външноикономическа дейност с оглед интеграция с Русия и Митническия съюз“.

Консултациите в Минск на контактната група по нормализирането на ситуацията в Украйна с участието на ОССЕ, Русия, Украйна и представители на самопровъзгласените републики в Източна Украйна продължиха 4 часа.

Успяхме да постигнем договореност за размяна на пленници. На първия етап ще бъдат разменени по 20 човека от всяка страна, пленени при боевете в Донбас, съобщи участвалият в преговорите бивш президент на Украйна Леонид Кучма, цитиран от Интерфакс-Украйна.

„Следващата среща ще бъде в петък, 5 септември. Ние все още не сме разменили документи с украинската страна. Те изказаха своето виждане за ситуацията, а ние – нашето”. Това коментира след срещата, вицепремиерът на самопровъзгласената ДНР Андрей Пургин, цитиран от РИА Новости. Според Пургин и следващата среща на контактната група вероятно ще се проведе в Минск.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.