Консултациите в НС се провалиха, Орешарски подава оставка утре

Днешните политически консултации в Народното събрание, на които трябваше да се договори седмичната програма на парламента се провалиха заради отсъствието на представители на ГЕРБ и “Атака”. Депутати от “Коалиция за България” и ДПС чакаха в стаята на парламентарния председател Михаил Миков около 15 минути колегите си от опозицията, след което си тръгнаха.

Пред парламентарните репортери заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов прогнозира, че не очаква оттук нататък да се събере кворум за други пленарни заседания, освен за това, на което ще бъде гласувана оставката на правителството. Имамов, както и депутати от левицата смятат, че Пламен Орешарски ще подаде оставката на ръководеното от него правителство да края на седмицата – най-вероятно още в сряда.

Вероятно правителството ще подаде оставка след заседанието на кабинета утре, каза председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов. Той потвърди, че депутатите от левицата ще са в парламента във всеки един от оставащите пленарни дни с надеждата са има заседания и да се свърши работата по онези законопроекти, които не търпят отлагане.

“Народното събрание утре ще има заседание. Дали ще има кворум, зависи от това дали депутатите от ГЕРБ ще присъстват в пленарна зала. Във всички случаи, както заявихме миналата седмица, ние, както и ДПС ще бъдем в пленарна зала с готовност да гласуваме всички онези законопроекти, които бяха включени предходната седмица, по които остана гласуването”, каза Мерджанов.

Практически същото заяви и зам.-председателката на парламента Мая Манолова. По думите й, групата на левицата ще влиза в пленарната зала в дните за заседания до 5 август, когато трябва да се разпусне 42-то НС, за да може, според споразумението при президента, предсрочните избори да бъдат на 5 октомври.

“Не е необходимо да питам Пламен Орешарски. Аз съм сигурна, че той ще подаде оставка в някой от следващите дни, в абсолютно всички случаи до края на тази пленарна седмица до петък. Даже предполагам още утре или в четвъртък, за да може да бъде гласувана до края на седмицата.”, каза Мая Манолова. Според нея, нНикой нито парламента, нито правителството, има интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото, а оставката е окончателна и тя ще стане факт буквално всеки момент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.