Конституционният съд прекрати делото за касиране на евровота

Конституционният съд (КС) отклони искането на 49 народни представители за обявяване за незаконосъобразни изцяло на произведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, става ясно от решението, публикувано на сайта на институцията.

В решението на конституционните съдии се казва, че не съществува правна възможност пред КС да се поставя искане за цялостно оспорване и съответно – цялостно касиране на изборите за членове на Европейския парламент. “Поради това, че по настоящото дело съдът е сезиран с такова искане, което е извън неговата компетентност същото трябва да бъде отклонено като недопустимо, а производството по делото – прекратено”, се посочва в решението. Въз основа на него КС прекратява производството по него и връща искането на подателите му.

Делото беше образувано на 5 юни 2014 г. по искане на 49 депутати, според които при провеждането на евроизборите са били допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс. Подписалите се народни представители поискаха от Конституционния съд да обяви за незаконосъобразни произведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България.

Преди да сезира съда на 4 юни партия “Атака” изпрати жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на евровота за невалиден.

Снимка: КС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.