Конституционният съд образува дело по казуса с комисията “Плевнелиев”

Конституционният съд (КС) образува конституционно дело по искане на ГЕРБ за обявяване на противоконституционност на решението на 42-рото Народно събрание за създаването на временна анкетна парламентарна комисия, придобила известност като “Комисията “Плевнелиев”. Както е известно, на 8 май 2014 г. Народното събрание създаде Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и за нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица. Неофициално комисията се отнася основно до срещата на президента Росен Плевнелиев с шефа на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена.
Образуваното конституционно дело е под №9 за тази година. Докладчик по него е съдия Георги Ангелов, който е избран за съдия в Конституционния съд от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2012 г.
На 14 май от ПГ на ГЕРБ внесоха в КС искане на 71 народни представители за обявяване противоконституционно на решението на НС от 8 май. Тогава заместник-председателката на ГЕРБ Цецка Цачева бе категорична, че с оглед принципа за разделение на властите и баланса между тях, е недопустимо парламентът да осъществява контролни функции върху държавния глава. Тя счита, че е нарушен и принципът на правовата държава, тъй като нееднократно КС се е произнасял, че НС не може да изслушва държавния глава. Същото заявиха и известни специалисти по конституционно право.
Формално обаче КС няма основание да се произнесе може ли предзидентът да бъде разследван от парламентарна комисия, защото е обвързан от съдържанието на конкретното решение, коментират конституционалисти. Има и такива, които пък смятат, че стенограмата на парламента и публичните изказвания на официални лица, са факти, които подлежат на обсъждане. Но пък от друга страна, интересен предмет на обсъждане е, доколко парламентът може да образува анкетна комисия за разследване на дейността на частни търговски дружества, коментира “Правен свят”-

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.