Константин Пенчев: Време е за реална промяна в съдебната система

Не е нужно свикването на Велико народно събрание, за да се приемат обсъжданите в момента конституционни промени. Това е мнението на националния мбудсман и бивш председател на ВАС Константин Пенчев. В сутрешния блок на БНТ Пенчев изтъкна, че е важно да се приемат конституционните изменения, за да се тръгне към реална промяна в съдебната система. Според омбудсмана системата трябва да бъде изчистена от хората със съмнителна репутация, за да се върне гражданското доверие в съда. В тази връзка Пенчев посъветва министъра на правосъдието да внимава да не стават грешки и така да се провали реформата.

Омбудсманът коментира и събарянето на незаконните постройки на циганите в Гърмен и на други места в страната, като изтъкна, че е нужно да се прецени оправдано ли е от страна на държавата да прати тези хора и семействата им на улицата. Пенчев похвали управата на старозагорската община за начина, по който решава проблема с незаконните постройки – с подготовка и предварително уведомление, поетапно и чак тогава, когато е намерено къде да се настанят хората, които остават без покрив над главите си.

Промяна в закона, която да позволи общинската администрация и съдът да преценяват дали някоя постройка трябва да бъде съборена или може да се узакони, предлага омбудсманът Константин Пенчев.

Идеята е провокирана от проблема с незаконните ромски къщи в Гърмен. Пенчев смята, че трябва да бъде въведен принцип на пропорционалност и това да гарантира, че няма да останат бездомни семействата с деца.

Ромският проблем е огромен и затлачван, а за обществото е много важно циганите да са образовани и конкурентоспособни, да сме едно общество, коментира още Константин Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.