Константин Пенчев обяви, че не иска и няма да става премиер

Омбудсманът на републиката и бивш председател на ВАС Константин Пенчев заяви пред ТВ7, че не възнамерява да приеме поста на служебен премиер, ако му бъде предложен, защото е нещо временно, докато омбудсманът е необходим винаги. По думите на Пенчев, той не планира да стане и редовен премиер, тъй като “ако стане премиер, ще направи такива реформи, че няма мнозинство в парламента, което да ги изтърпи”.

Константин Пенчев бе категоричен, че държавата не е фалирала, банките няма да фалират, а повторението на банковата криза от 1996 г. не е възможно. Пенчев обаче потвърди една констатация, която многократно е правил публично – че гражданите са изгубили вяра в институциите.

“Хората се наредиха на опашки да теглят спестяванията си, защото не вярват на институциите”, изтъкна омбудсманът. Според Константин Пенчев, обаче, в схемата да се удари една конкретна банка е имало и участие на държавата. Той се аргументира с шумните, според него, действия срещу подуправителя на БНБ (и шеф на управление “Банков надзор”), на който бе повдигнато обвинение за престъпление по служба.

Омбудсманът смята, че е несериозно да се обвинява един човек за атаката срещу банковата система у нас, за каквито обвинения беше задържан първоначално Венцислав Ангелов-Чикагото. Що за банкова система е това, ако може да се разклати от един човек, попита риторично Константин Пенчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.