Константин Пенчев: Конституционният модел вкара съдебната система в постоянна революция

„Може да поспорим малко с главния прокурор дали съдебната система не е в перманентна революция, защото натам отиват нещата. Конституционният модел така сбърка съдебната система, преминавайки от социализъм към демократична съдебна система, че от 2003 г. непрестанно парламент след парламент правим опит с последователни промени в Конституцията да оправим Тази каша, която се забърка. Това обяви пред bTv омбудсманът Константин Пенчев. По думите му проблемът с приемането на последните поправки в Конституцията идва от факта, че на депутатите бяха „сервирани” едни текстове, а не бяха обсъдени преди това от временната комисия, която беше създадена за промените в основния закон.

Според Пенчев в конфликта между главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов не става въпрос за интереси, а само за непремерени изказвания.

Омбудсманът не смята, че целта на предложените промени в Конституцията са да се овладее ВСС, както твърди Цацаров. ВСС може да бъда овладян и само със закон, гледали сме го много пъти, уточни Пенчев. Той потвърди, че до момента в парламента е внесена само кандидатурата на депутата от БСП Мая Манолова за нов омбудсман. „Депутатите номинират, депутати избират, тяхна е отговорността. Такъв е законът”, коментира Константин Пенчев, чийто мандат изтича скоро.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.