КОНПИ иска да запорира 2,2 млрд. лева от богатството на Цветан Василев

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в съда искане да бъде запорирано имущество на банкера Цветан Василев на стойност 2,2 млрд. лв. За първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби, съобщи на пресконференция председателят на комисията Пламен Георгиев.

В иска са записани вилата на Цветан Василев на Женевското езеро, оценена на 47,5 млн. лв., 288 картини за близо милион лв., 190 колекционерски монети на стойност 750 522 лева, недвижими имоти в България за близо 96 млн. лв.- четири апартамента в София, вила в Созопол и още две жилища във Варна и Царево. Освен това КОНПИ претендира за запор върху 11 млн. лева, налични по банкови сметки на Цветан Василев, 91% идеални части от три леки автомобила “Мерцедес” на стойност малко над 1 милион лева; дялове в дружества за 139 млн. лв. и акции в размер на 588 млн. лв.

Материалите по делото срещу мажоритарния собственик на КТБ тежат повече от шест тона, съобщи още шефът на КОНПИ.

Още през август 2014 година, по искане на прокуратурата Софийски градски съд наложи запор и възбрана на имуществото на Цветан Радоев Василев, Цветан Гунев, Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева, т.е. срещу мажоритарния собственик и висшия мениджмънт на КТБ.

През април 2015 година Националната агенция за приходите запорира дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33. Запорирани са акциите на БТК (“Виваком”), оръжейните заводи „Дунарит”, „Авионамс“ и още три компании, припомня bTv. По този начин продажбата на предприятията на други фирми може да бъде обявена за невалидна.

На 1 декември 2015 година, по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), Софийският градски съд допусна обезпечение на бъдещ иск за близо 964 хиляди лева срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица. Имуществото, върху което бяха наложени обезпечителни мерки, включва дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества, акции в капитала на седем търговски дружества, пари по 20 банкови сметки, четири превозни средства, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, пет в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево, съобщиха тогава от КОНПИ. От Комисията се похвалиха, че за първи път от създаването й е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по четири сметки в швейцарски банки, като обезпечителната мярка била наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Сложна работа, да не говорим, че и не се вижда по-добре изхода, а докато нашите си играя на добро и лоши ченгета, подсъдими няма, а външният дълг на България расте, заради истории като КТБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.