Комисията за незаконно имущество с нов шеф

Зам -министърът на правосъдието Пламен Георгиев Димитров  става шеф на  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Неговият мандат е петгодишен и започва от деня на попълването на състава на Комисията. Преди да бъде назначен на новия пост, Димитров е освободен от стария си със заповед на премиера Бойко Борисов. Припомняме, че Димитров стана зам.-министър ноември 2011, а преди това беше апелативен прокурор.
В биографичната му справка пише, че е  роден през 1976 г. Завършил е право и международната магистърска програма „Право на Европейския съюз" в СУ „Св. Климент Охридски". Специализирал е в Унгария и в САЩ в сферата на борбата с корупцията в публичната сфера и на борбата с организираната престъпност. Владее английски и руски езици.
Работил е като следовател в Столичната следствена служба, като прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратури, като прокурор и ръководител на екип във ВКП. Преди да бъде определен за заместник-министър на правосъдието през 2011 г., е бил заместник административен ръководител на Специализираната прокуратура.
За дейността си е отличен от Висшия съдебен съвет с предсрочно повишаване в ранг прокурор в апелативна прокуратура. Носител е и на наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността.

Междувременно mediapool припомни, че шеметното  израстване на Димитров започна, след като той приключи работата си по делото "Тановгейт". Тогава отказа да образува разследване по скандала с телефонните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и тогавашния заместник на Танов Антоний Странджев.  От разговорите ставаше ясно, че министър-председателят е нареждал на шефа на Агенция "Митници" да оттегли проверката в пивоварната на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача". По-късно Борисов сам призна за проведения разговор и поетия ангажимент, но прокуратурата не успя да докаже, че от този разговор са произлезли вреди за държаватаq пише mediapool.
Преди да влезе в правителството, Пламен Георгиев бе избран от Висшия съдебен съвет за зам.-шеф на специализираната прокуратура, но така и не пое тази позиция, защото стана заместник-министър с ресор "затвори" и "съдебна охрана".


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.