Комисията за контрол на службите подкрепи ветото върху закона за военното разузнаване

Парламентът избра петчленен Фискален съвет с 6-годишен мандат

Парламентарната комисия за контрол на службите препоръчва на Народното събрание да не приема повторно поправките в закона за военното разузнаване, с които беше въведено изискване директорът на службата “Военна информация” да бъде единствено военнослужещ на действителна военна служба, съобщи нейният председател Димитър Лазаров. Тези текстове станаха повод директорът на военното разузнаване Йордан Бакалов да подаде оставка, която не беше приета от министъра на отбраната. Последва и вето на президента Плевнелиев.

Всъщност гласуването раздели членовете на комисията – шестима от тях подкрепиха прегласуването на върнатите от президента алинеи на закона, т.е. обявиха се за отхвърляне на ветото. Други трима гласуваха “против” и трима се въздържаха. Депутатите от БСП Лява България не присъстваха на заседанието на комисията, а представителите на АБВ и ДПС се обявиха в подкрепа на повторното приемане на промените в закона.

Крайното решение ще бъде взето в пленарна зала, където ветото на президента може да бъде отхвърлено с най-малко 121 гласа (половината плюс 1 от всички депутати).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.