Комисията за конфискация не може да осигури издръжката си

Антиконституционният закон на Меглена Кунева, който скара партньорите в управляващата коалиция в кабинета “Борисов-2” – ГЕРБ, РБ и Обединени патриоти (ОП), но на който Брюксел особено държи, за да покажем резултат в битката срещу подкупите, отива в коша. Вместо него новата коалиция ГЕРБ и ОП предлагат вариант, при който ще се разширят правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Именно тя ще е силно омекотения български вариант на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (ДНА), която Брюксел редовно хвали и която политиците у нас изобщо не харесват. Решението да няма Национално бюро, което да има специални правомощия и да се занимава с корупцията във висшите етажи на властта и имуществата на висшите чиновници, идва на фона на заявката на еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова, че ЕК изобщо не възнамерява да снеме мониторинга от България през 2019 г., а по данни на “Трансперъси интернешънъл” страната ни продължава да е първа по корупция в ЕС.

Във варианта на Кунева Националното бюро трябваше да са състои от три институции – Комисията, БОРКОР и дирекция от Сметната палата. Във варианта на сегашната управляваща коалиция – ГЕРБ и ОП към Комисията за незаконното имущество ще бъдат присъединени експерти от БОРКОР. Ръководството на Комисията ще бъде променено, а правомощията му разширени. “Спряхме се на тази комисия, защото тя все пак отчита някакви приходи в бюджета, макар и много спорни”, коментираха пред “Икономист” решението си депутати от ГЕРБ и ОП.

Силни в цифрите

КОНПИ, оглавявана от Пламен Георгиев, отчете за 2016г. впечатляващи цифри, които показват, че на хартия борбата срещу незаконното имущество у нас е много ефективна. В отчета за миналата година е записано, че общата стойност на внесените през 2016 г. мотивирани искове за налагане на обезпечителни мерки върху имущества е в размер на 1 119 583,83 лева. В доклада е отбелязано, че са влезли в сила тридесет и едно съдебни решения за отнемане на имущество на стойност 16 874 445,50 лв.

Със запорите и с внасянето на дела в съда за конфискация се занимават над 300 души, разпределени в 21 териториални звена. Бюджетът, който се отпуска на комисията е 6 529 264 лева годишно. От КОНПИ изпратиха справка на “Икономист” и за дейността си през тази година. До момента са наложени 29 мотивирани иска за налагане на обезпечителни мерки.

По закон, след като влязат в сила съдебните решения, отнетите имущества – имоти, дялове и коли се предават за продажби на НАП, които да реализират приходи в бюджета, а имотите, които не могат да се продадат поради страх от това, че престъпниците на които принадлежи имуществото, ще отмъстят на новите купувачи се предават на междуведомствена комисия в Министерството на финансите, която ги разпределя за нуждите на общините.

От финансовото министерство уточниха, че от момента на налагане на обезпечителната мярка върху имуществото до влизане в сила на съдебното решение то си остава във владение на собственика. От обезпечителната мярка до крайното решение на съда много често минават над 5 години. В какъв вид ще го предаде осъдения на държавата след влизане в сила на съдебното решение, е лично решение на осъдения.

Цифрите между отчетените дейности от страна на Комисията и реалните постъпления в бюджета обаче се разминават в десетки пъти, установи проверка на “Икономист”.

НАП: Продали сме имущество за 4 милиона лева

От Националната агенция по приходите отчитат данни, които оборват статистиката на КОНПИ. НАП продава имущество, конфискувано от комисията и след влязла в сила присъда, от 2010г. насам. За периода 2010 г. -2016 г. събраните суми от НАП по дела на КОНПИ са на стойност 4 млн. и 605 хил. лв. От НАП уточняват, че за 2016 г. са продадени недвижими имоти на стойност 1 млн. 691 хил. лв. През 2016 г. за първи път в полза на държавата са продадени дружествени дялове в размер на 86 хил. лв. Общите постъпления, в които влизат наеми и други пера от дейността на КОНПИ за 2016г. са 1 млн. 946 хил. лв. Излиза, че комисията получава годишно 6,5 млн. лв. за издръжка, а реалните постъпления в бюджета от дейността й са три пъти по-малко. Същевременно в доклада за миналата година пише, че е наложила запори за над един млрд. лв. и има влезли в сила съдебни решения за над 16 млн. лв.

Защо са тези кухи цифри? За да отчете работа от страна на териториалните дирекции, КОНПИ има навика да налага възбрани върху имущество, което първо е ипотекирано в банките. Така, когато влязат в сила съдебните решения за отнемане на имуществото, първите кредитори се явяват банките, а държавата е на опашката. Излиза, че НАП извършва продажби, парите от които прибират банките. За периода 2010-2016 г. например от 71 отнети апартаменти по искане на КОНПИ, 23 са били с ипотеки, 1 апартамент е с право на ползване от трети лица, 6 вече са били продадени от частни съдебни изпълнители, а 9 са се оказали със съсобственост. КОНПИ обаче не отбелязва тези “подробности” в отчетите си.

Продажбите на луксозни автомобили са още по-проблемни, защото в повечето случаи колите конфискуваните коли просто липсват. През 2016 г. на НАП са възложени за продажби 418 автомобила. От тях 281 са с неизвестно местонахождение, а 119 са в чужбина. Само 18 коли са били налични.

От НАП уточниха пред “Икономист”, че когато се прави съпоставяне на отчетите на КОНПИ и НАП в частта за отнетото и продаденото имущество трябва да се прави разлика между принципно различните стойности на това имущество в двете институции. КОНПИ отчита отнетото имущество като стойност, на която те са го оценили в процеса по отнемане. НАП пък отчита само реално продаденото имущество, което е в пъти по-ниско от оценките на КОНПИ, защото между запора и влязлото в сила съдебно решение минават години, за което време цената на имота пада рязко. Обезценката на имуществото се дължи на на различни причини – лошата поддръжка или пък на лошата слава на предишните му собственици, която възпира бъдещите купувачи да инвестират в такива имоти от страх от отмъщение. В правото за този тип имоти има специален термин “афектационна стойност”.

Как се даряват конфискувани имоти

От Междуведомствената комисия към МФ обясниха пред “Икономист”, че за миналата година са дарили един имот на община, защото е преценено , че той няма как да бъде продаден. Областният управител на Перник получи правото да се разпорежда с търговски център “Йоина”, конфискуван от осъдения бизнесмен Пламен Кръстев. Имуществото е оценено от КОНПИ на 2 млн. 275 хил. лв., а Кръстев е с присъда за контрабанда от Гърция чрез използване на документи с невярно съдържание.

На въпрос на “Икономист” дали бъдещите промени в работата на Комисията са съгласувани с председателя Пламен Георгиев и дали комисията има капацитета да бъде българския вариант на ДНА, оттам отговориха, че не могат да ни кажат, защото Пламен Георгиев е в отпуск.

19 Comments

 1. От любовници до кумове си назначава Пламенчо!! Любовницата му Елена Филипова не може да си включи компютъра, но е директорка, явно силните и страни са повече в свир..те.А кумеца милия дaже не може да чете 😀

 2. Извинявайте, но вие от “Икономист” днес ли разбрахте. Къде бяхте толкова време. Радваме се, че осъзнахте, проверихте и се уверихте. А някои хора имаха мейл. Простете и извинете. Сега отново проверихме и за пореден ден, нямаме вести от вас. Поздравления за статията. Така е. Благодарим ви, че потвърдихте изнесеното от нас. Вече знаете, че всичко е истина. Бъдете така добри да си вземете интервюто от г-н Пламен Георгиев, а пък нас ни очаквайте по време на обсъждането на доклада на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в съответните парламентарни комисии. Тепърва ще има и други новини.

 3. Тоя па ще се връща. ГЕРБ и ОП ще сменят състава на Комисията, щото нещо си правела, ама макал и спорно. Къде пък си тръгнал ти бре. Седи настрана.

 4. Ся му видях снимката на тоя. Става. Ленче на български е Елена или Елеонора. Дано да не е Елефтерия. Тоя конфискува ли или върти любов. Ако е второто, тая е поне некъв началник. Нали трябва да я вика на оперативка.

 5. На мен тази държава ми харесва. Тоя па конфискатор вече ме кефи. Прочетох Фрог. Много е забавно. Добре, че не съм румънец, щото у Бугарско всичко ще ми е наред. Ще ми вземат верно дедовия.

 6. Пичове, имам кредит, ама не ми харесва квартала и жената. Спирам да плащам. Ще ми вземат дедовия…..колец.

 7. Явно адвоката Беломорски си е намерил “нишата” в отнемането на имущество. Адвокате, ти работиш за клиентите си или за тая комисия. Дано никога не те срещна при неволя. И правилно призоваваш да проверят писмото. Виж Гугъл и ще видиш, че е вече проверено. Този, дето си му фен, защо мълчи, като г…..з при запек.

 8. Г-н Беломорски, “Кървавото писмо” излезе преди седмици. До ден, днешен няма опровержение. И да са вземали заплати, то си е вече факт. Ако сте му фен, да сте живи и здрави, но понеже сте адвокат, явно тази материя ви е чужда.

 9. Ахааа, истината май излезна наяве!! Г-н Георгиев, стига сте се крили от медиите, лъсна ви задника, лъжете безцеремонно българския народ и Европейската комисия с вашите измислени отнемания!!

 10. Пламен Георгиев е най – корумпиран от всички. Имущество се отнема само на тези, които откажат да си платят рекета на посредниците му. Професор, Марин, Наско. Скоро ще лъснат и други екстри, например обществени поръчки, незаконни назначения, най-страшна от които е любовницата му Ленче.

 11. Ми проверете “кървавото писмо”.Вярно ли е, не е ли. Или борците за справедливост са борци когато са изавън Конпи а когато са вътре си траят и си взимат високите заплати.

 12. Да бе! Така пише у медиите. Чети и реви. Този Пламен Георгиев е егати пича. Съсипа ги. Като вземе имотите и на Цецо “Мустака” ще настане едно чудооооо. Ще ми се да напиша нещо, ама некоя учителка ще се сбърка. Ще вземее……………., на оня с рога.

 13. Ааа, де? Къде са милионите. Нема повече да плащам данъци. Комисията ще ги събира. Справят се горките.

 14. Потрошихме я тази мафия. Съсипахме ги. Заминаха 5 милиона от оборота. Пешооо, верно ли Комисията е отнела 90 милиона. Пак данъчните са намазали. Нерде 90, нерде 5.

 15. Ша ги чакаме на мостовете и ……………конфискация. Проблема е решен. Идиоти. Чекай ги да дойдат у Била.Чакай да стане.

 16. Ми то тия коли са на румънци, регистрирали ги в Русе и Видин.

 17. Явно т.н. “Кърваво писмо” за тази Комисия е истина. Хората ви го разправят от началото на април, ама всички си траяха. А най-вече си трае този Пламен Георгиев. Бил в отпуска. Аз, ако бях на негово място щях да се скрия в Аляска. Той отнема десетки милиони, пък НАП едва са събрали почти 5 милиона. НАП пък колегиални. Имотите не били добре съхранявани.УЖАС. И не са виновни от НАП. Чудят се как да съберат 90 милиона по отчет от този Пламен. Явно няма да ги съберат. Нема такава държава!

Leave a Reply

Your email address will not be published.