Комисията за Изборния кодекс отхвърли ветото на Плевнелиев

Очаквано, в Народното събрание временната комисия за Изборния кодекс, под председателството на Мая Манолова, отхвърли с гласовете на Коалиция за България, ДПС и “Атака” наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстове от Изборния кодекс. Ветото на държавния глава е било подкрепено единствено от представителите на ГЕРБ в комисията, които смятат, че с новия Изборен кодекс за пореден път се правят промени в изборното законодателство в последния момент преди избори, буквално в 12 без 5.

Депутати от ДПС потвърдиха, че ще искат тълкувателно решение на Конституционния съд за текстовете от изборното законодателство за уседналостта. От 14 часа днес започва извънредно пленарно заседание на Народното събрание, на което ще бъде обсъдено ветото на президента и позицията на Комисията по изготвянето на Изборен кодекс.

Зам.-председателят на Народното събрание и председател на Комисията за изработване на Изборен кодекс коментира в сутрешния блок на една от националните телевизии, че според нея ветото е било наложено заради самото вето и ще бъде успешно преодоляно още на днешното заседание на парламента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.