Комисията по помилване с електронна система за управление

Комисията по помилването ще въведе електронна система за управление на дейността си. Системата, която се очаква да стартира от месец декември, ще дигитализира целия процес на разглеждането на преписките – от постъпването на молбата за помилване до крайното произнасяне с акт на вицепрезидента. Това бе оповестено по време на двудневната конференция „Помилването като държавна политика“, която се провежда днес и утре на „Дондуков“ 2 под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова

 „Тази система ще позволява статистическо използване на информацията. Всеки външен потребител ще може да се информира за броя на преписките, за висящите производства, за профила на молителите и за решенията по преписките“, заяви председателят на Комисията по помилване при президента доц. д-р Ива Пушкарова.

Обработваната информация ще позволи също така проследяване на криминогенните фактори и на динамиката на престъпността сред молителите. Информацията от системата ще бъде достъпна на интернет страницата www.president.bg. 

Пред участниците в конференцията Ива Пушкарова представи дейността на Комисията по помилването (КП) като пример за политика, основана върху знания. Тя определи работата на КП като свързана с установяване на единни европейски стандарти за отговор на престъпността, базирани върху принципите на върховенството на закона и на зачитането на правата на човека.

„Един човек не се ражда престъпник, а става такъв в процеса на своето развитие. За нас е важно как той се е развил, какво му е попречило да се социализира добре, какво е довело до неговата криминализация и как държавата е улеснила или е останала извън тези процеси. Ние отговаряме на въпроса какво е станало с човека, след като той е бил осъден“, посочи доц. Пушкарова.

По нейните думи, за да се носи отговорност за вземаните решения, те трябва да бъдат разбираеми и на обществото да е ясно какви са критериите и основанията на тези решения, както и ефектите от тях. „Необходимо е стандартите да са едни и същи, за да бъде решението предсказуемо. Общественото внимание по темата за помилванията се успокои и поради прозрачността на провежданата политика – нямаме нито един случай на помилване или на отказ от помилване, който да е предизвикал обществено неразбиране, подчерта Ива Пушкарова. Тя изрази благодарност за подкрепата на фондациите „Конрад Аденауер“ и „Фридрих Еберт“ за дейността на Комисията по помилването.

През първия ден участниците в конференцията на „Дондуков“ 2 ще обсъждат въпроси на прозрачността на процедурата по помилване и на границите на правото на помилване, обстоятелствата и видовете помилване, международната практика на помилване, изпълнението на различни видове наказания, съобщиха от пресцентъра на президентската институция. Сред акцентите по време на втория ден от форума, 8 ноември, ще бъдат оценката на риска от рецидив и практиките на затворническата администрация, специфичните фактори, които влияят върху престъпността при пълнолетните и непълнолетните, на жените и на лица от различни социални групи. 

На форума присъстваха посланикът на ФРГ у нас Матиас Хьопфнер, директорът на Правната програма за ЮИЕ на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер, директорът на Бюро „България” на фондация „Фридрих Еберт” Регине Шуберт и други.

Снимка: Пресцентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.