Комисар Терзийски: Граждани се оплакват от бездействието на полицаи

Напоследък са се увеличили жалбите от граждани, които се оплакват, че в близост до пешеходни пътеки и до светофари стоят пътни полицаи, пред очите на които се извършват нарушения, и те не взимат отношение. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” на bTV директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски. Той аргументира възможността пътни полицаи да спират автомобили за проверка без задължителния до момента аудио и видеозапис с целта да се постигне намаляване на катастрофите по пътищата. Терзийски обясни причините за промяната с това, че от началото на годината до юни въпреки въвеждането на мобилните камери за контрол расте броят на тежките пътнотранспортни произшествия и броят на ранените.

Директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски припомни, че досегашните методи за контрол на пътното движение са три – мобилни и стационарни камери за скорост, широкообхватният метод за контрол, когато голяма група пътни полицаи спират голяма група от шофьори, и аудио и видеозапис.

“Към настоящия момент нашите ресурси са ограничени – август и септември са изключително тежки, тъй като много от хората излизат в отпуск, пътува се много. Затова освен трите метода решихме да въведем и четвъртия за известен период от време”, каза Терзийски и добави, че ще се прецени колко време е необходимо.

Терзийски съобщи, че от другата седмица се въвежда тристепенен метод на контрол върху работата на пътните полицаи. От обясненията му стана ясно, че всеки пътен полицай, който е спрял автомобил, без да е в условията на аудио и видеозапис или по метода на широкообхватния контрол, трябва да състави документ. Пред него трябва да се извърши явно нарушение – например минаване на червен светофар, недаване на предимство на пешеходец, опасно шофиране. “Полицаят трябва да докладва в дежурната част на съответното районно управление веднага при спирането на автомобила”, каза Терзийски. По думите му в страната работят около 2000 полицаи по пътна безопасност, около 120 автомобила са оборудвани с камери, така че малка част от служителите на „Пътна полиция” ще излизат да работят по последния метод. “Целта ни е да намалим войната по пътищата”, коментира още Терзийски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.