Комисар Йотингер увери, че ЕС ще помогне на Украйна да се издължи на Москва

Eврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер разработва план, който ще подпомогне Украйна в плащането на сметките за доставки на природен газ, съобщи БНР. Новината съобщава самият Йотингер в интервю за австрийското радио ОРФ. Еврокомисарят подчертава, че няма основания за паника по повод вероятността от прекъсване на газовите доставки от Русия за Европа и увери, че ЕС ще помогне на Украйна да се издължи към Москва.

Подготвям решение, което ще е част от пакета помощи, отпуснати на Украйна от МВФ, ЕС и Световната банка, и от който Киев ще може да плаща сметките си, казва Йотингер.

По-рано днес стана ясно, че Украйна подготвя подаването на иск в Стокхолмския арбитражен съд заради договора между държавната “Нафтогаз Украины” и руския газов монополист «Газпром», който доставя природен газ за Украйна на необосновано висока цена. Това съобщи министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост Юри Продан пред парламента в Киев, цитиран от УНИАН. Продан уточни, че става дума за договора от 2009 година и по подготовката на такъв иск се работи от първия ден от встъпването му в длъжност. Освен това стана ясно, че за подготовката на иска са привлечени чужди юристи, имащи опит в работата с компании, които са предявавали подобни искове към „Газпром” в съда в Стокхолм.

Вчера Юри Продан съобщи пред БНР, че количествата от близо 8 милиарда куб. метра газ в украинските подземни хранилища ще стигнат, за да не се нарушават доставките за Европа до 3 месеца.

Ако се случи така, че да стигнем до ограничение на газа за украинските потребители, Украйна може за определен период – до 3 месеца, да транзитира газ до европейските страни. През това време обаче трябва да се реши въпросът с изпомпването на газа. Този въпрос трябва да решим до юни.

В четвъртък Украйна спря да пълни подземните си хранилища с руски газ. Причината е, че Киев не може да плаща непосилната цена от 485 долара за хиляда кубически метра, наложена от “Газпром” от 1-ви април. Според Продан, алтернатива на руския газ са доставките от Полша и Унгария чрез реверсивна газова връзка. След анексирането на Крим Украйна е загубила контрол върху производствени мощности като “Черноморнефтгаз”, допълни Продан.

Междувременно бе потвърдено, че президентът на Русия Владимир Путин е изпратил писмо до лидерите на страните от ЕС, купуващи руски природен газ, във връзка с критичната ситуация около Украйна.

В писмото се изразява крайна степен на загриженост от оформящата се ситуация, отбелязва се нейния кризисен характер, а също така се съдържат и ред конкретни предложения, съобщава прессекретарят на Путин.

Става ясно, че по руски оценки Украйна вече дължи на Русия $16,6 млрд. за газови доставки и това предполага прилагането на клауза от двустранните договори с „Газпром”, предвиждаща изискване за авансово плащане на всяка следваща газова доставка.

Въпреки наличието на такава клауза Владимир Путин е помолил на този етап „Газпром” и руското правителство да изчмакат и да не преминават към предплата за газовите доставки. В същото време Путин подчертава, че ако Киев не седна на масата за преговори по своя газов дълг, то е възможно задействането на клаузата за авасови плащания.

По думите на Путин ситуацията с икономиката на Украйна е меко казано, странна. Партньорите на Русия от Европа признават легитимността на сегашните власти в Киев, но не ги подкрепят икономически, докато Русия не признава легитимността на новите власти, но на практика продължава да подпомага украинската икономика чрез доставките на природен газ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.