Командващият военноморските сили на Украйна се закле във вярност на Крим

Командващият военноморските сили (ВМС) на Украйна Денис Березовский се закле във вярност на кримския народ. Това заяви самият той на пресконференция в Севастопол. „Аз, Березовский Денис Валентинович, се заклевам във вярност на кримския народ и се задължавам да го защитавам, както изисква законът“, каза контраадмиралът, който беше назначен длъжността главнокомандващ военноморските сили с указ на и.д. президент на Украйна Александър Турчинов вчера.

Клетвата на Березовский дойде, малко след като председателят на Върховния съвет на Крим Сергей Аксенов издаде указ за преминаването на военнослужещите във ВМС в Крим под властта на автономната република.

Нарежда се на всички военни в Крим да не приемат заповеди от „самопровъзгласилата се власт“ в Украйна. По същия начин се счита, че назначението на украинския министър на отбраната Игор Тенюх е незаконно.

Реакцията на Киев бе да отстрани Березовски и да го даде на военен прокурор, който да разследва постъпката му. Според Съвета за сигурност на Украйна, Березовски не е издържал на руския натиск в Крим и е спрял да оказва съпротива. Вътрешните войски кримското командване на вътрешните войски към украинското министерство на вътрешните работи в Симферопол е отказало да предаде оръжието си и да премине към руснаците, предаде Укринформ. Командващият териториалното военно поделение Николай Балабан увери, че всички военнослужещи са на 100% верни на украинската власт и имат сили да се противопоставят на всички радикални, сепаратистки и други сили.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.