Колумбия и ФАРК подписаха историческо споразумение

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и командирът на бунтовническата организация Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) Родриго Лондоньо подписаха историческо мирно споразумение, слагащо край на половинвековния конфликт, отнел живота на четвърт милион души.

Сантос и Лондоньо, известен с бойния прякор Тимошенко, подписаха споразумението с писалка, направена от куршум. Всички присъстващи на церемонията, над 2000 души, бяха облечени в бяло като символ на мира. Президентът на страната призова колумбийците да одобрят сделката на насрочения за 2 октомври референдум, който ще определи дали тя ще влезе в сила.

Споразумението предвижда политическо участие на ФАРК, преходно правосъдие за военни престъпления, селски реформи, реинтеграция на демобилизираните бунтовници в гражданския живот.

1 Comment

  1. Време беше, но за обществото остава неясен въпроса какво ще стане в територията около Дариен Гап където партизаните контролират наркотрафика. Явно и правителството желае по-активно участие в тези процеси, по пример на Панама.

Leave a Reply

Your email address will not be published.