Кольо Парамов: Наши олигарси крият 10 млрд. евро в “офшорки”

Около 10 млрд. евро е сумарната стойност на парите, изнесени от българи в различни „офшорки”, заяви в ефира на bTv финансистът Кольо Парамов, депутат от 36-ото НС и бивш главен ревизор на БНБ. Парамов цитира данни на БНБ, според които официално едва 104 млн. евро са капиталите на български граждани в Кипър. По думите му, реално в кипърски банки са били скрити около 1 млрд. евро на наши заможни сънародници, подчерта.

Темата за офшорните зони тепърва ще представлява огромен интерес в международен план и тя се разследва заради опитите част от тези пари да се извадят на светло, посочи Кольо Парамов. Той прогнозира, че покрай разкритията и българските олигарси може да загубят пари, но едва 20-30% от състоянието си, т.е. „ще бъдат ухапани, но ще оцелеят”. Според Парамов богатствата на почти всички български олигарси са „генерирани” в началото на прехода – „през 1997 година със старта на валутния борд, препрани с бума на чейндж бюрата, изнесени физически в Швейцария, които така и не се завърнаха у нас”.

Парамов изтъкна, че докато е бил на длъжност в БНБ е имал план за „разследване, с което можехме да докажем кой, къде е разпределил парите” на държавата след 1989 г. Той обаче бил отстранен от работа с решение (със задна дата) на Управителния съвет на БНБ и така „тези документи отидоха в коша, а 10-годишният давностен срок на разследването изтече”.

Според експерта, въпреки наличието на финансово разузнаване у нас, по просто не е работело, умишлено, като това се е наблюдавало по времето на всички правителства от последните над 20 години.

„И в момента влияние върху политиката има бизнесът. Той подготви тези стачки, случилото се на Орлов мост беше много сериозно платено, това трябва да се знае от хората”, изтъкна пред bTv Кольо Парамов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.