#КОЙ се появи на националната конференция на прокурорите

На събитието, което е на тема прокурорите и реформата в съдебната власт, присъстваха и говориха бившият служебен премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки, главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов.

В акцията участваха някои от най-известните представители на “Протестна мрежа”, а плакатите пък са същите, които организацията разлепи из София и други градове на страната в навечерието от двегодишнината от началото на гражданските протести през 2013 г. Един от реторичните въпроси на него гласеше именно

“#КОЙ? все още не иска реформа на съдебната система и разследване на КТБ?”

Покрай протестите, започнали след скандалното назначение на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, думата #КОЙ? се превърна в нарицателно на цялото политико-икономическо задкулисие в управлението на държавата.

По думите на Георги Илиев от Протестна мрежа днешната акция е искала да покаже и напомни, че моделът #КОЙ? съвсем не е разграден – той все още е на власт и правосъдната система е най-болната му точка. Не случайно много от членовете на мрежата участват и в инициативата “Правосъдие за всеки”, която се бори за една “наистина независима” система, подчерта той. Именно по нейна покана у нас наскоро гостува бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей.

Въпреки кратки реплики между полицаи и протестиращи, акцията мина спокойно, като дори главният прокурор помоли полицаите да оставят на мира хората с плакатите, тъй като “не му пречели”. Те бяха издигнати при неговото изказване.

Сотир Цацаров се обяви против идеите на правосъдния министър за изменения в закона за съдебната власт, които на практика биха ограничили правомощията на прокуратурата.

Самият главен прокурор пък напусна минути след изказване на проф. Георги Близнашки, който заяви, че на практика от десетилетия в България се избират зависими прокурори. Докато конституционалистът говореше, демонстративно напуснаха и голяма част от протестиращите, а плакат #КОЙ? беше оставен на стола му.

Днес участниците раздаваха и тефтери с преправена корица, на които пишеше: “Тефтер Не е ДП! 10 е!” Става дума за инициалите на депутата Делян Пеевски, преправени на числото 10 в тефтера на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

“По този начин изразихме нашето разочарование и омерзение от последния ход на проф. Близнашки, който беше активна част от протестите срещу кабинета “Орешарски” и модела КОЙ, както и при събирането на подписи за изборен референдум, но наскоро обяви, че става съветник на ДПС”, обясни Георги Илиев.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.