Кога Темида ще си плаща за грешките?

Едва 25% от гражданите на Великобритания вярват че правосъдната система в Обединеното кралство е справедлива и прозрачна

Адвокатът на тримата граждани, които бяха набедени от прокуратурата в опит за убийство на Делян Пеевски обяви, че ще съдят държавата в Страсбург. Адвокат Хаджигенов се обоснова така: със скандалните обвинения на прокуратурата са разбили живота на тримата мъже и почти са убили един от тях. Само да припомним, че Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов бяха обвинени в опит за убийство на Пеевски без нито едно доказателство. По време на разглеждането на искането за арест на тримата на първа инстанция в събота се оказа, че Методиев е в прединфарктно състояние. По тази причина Софийският градски съд (СГС) прочете определението си, с което освободи задържаните без мярка за неотклонение в реанимацията на МВР болница. Съдията Димитрина Ангелова бе залята с кофи от словесни боклуци заради решението си, а вчера Софийската апелативна прокуратура (САП) обяви, че оттегля искането си за постоянен арест на тримата заподозрени заради тоталната липса на доказателства срещу тях. След всичко това Сотир Цацаров призна, че прокурорите са допуснали грешка.
След тази акция само наивник може да смята, че българската прокуратура не се ползва за политически поръчки. И това не е само сега. Да си спомним как Роман Василев направи показна акция при ареста на бившия военен министър Николай Цонев като го нарече абсолютен престъпник, заповяда му да стои на колене и всичко това се случи в болнично заведение. Цонев беше оправдан и не е известно Роман Василев да е понесъл сериозно финансово наказание освен порицание, но затова пък бюджетът, т. е всички ние ще платим компенсация на Николай Цонев, когато съдът в Страсбург се произнесе каква точно да е сумата.
Ще трябва да се платят пари и за публичното унижение на четирима лекари, обвинени за смъртта на бебе в Горна Оряховица, което се оказа просто едно несправедливо обвинение. Ще се платят пари и за публичното унижение на тримата мъже, набедени за килъри. И това са само три примера за шумните акции на властта, за другите в момента не говорим.
Въпросът е защо глобите за тези убийствени акции са за сметка на редовите гражданите, а не са за сметка на бюджета на прокуратурата? След като в прокуратурата работят хора, които не си вършат работата – услужливо или поради други причини, те трябва да си понесат съответните санкции. Точно както всеки работник или служител, който не си върши работата. В никоя частна или държавна фирма мениджърите не дават бонуси на провалилите си служители – или ги глобяват, или ги уволняват. Честно е това правило да бъде прилагано и в съдебната система, където се решават човешки животи и съдби. Не е редно българският данъкоплатец да плаща за гафовете на хората, които издържа и от които очаква справедливост, а не я получава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.