Код “червен” за опасност от пожари в три области

Заради очакваните високи максимални температури и продължаващото засушаване е обявен код “червен” за много висока потенциална опасност от пожари за област Ямбол и за част от областите Хасково и Сливен, а код “оранжев” – за Югоизточна България, както и за места в областите Видин, Враца и Плевен.

Излишно е да се напомня за забраната за палене на стърнища и за огън на открито, освен на специално пригодените за това места, както и за необходимостта от всекидневна проверка на селскостопанската техника за нейното съответствие на противопожарните изисквания и наличието на изправни пожарогасители. Необходимо е гражданите да спазват стриктно забраните за палене на огън и да бъдат особено внимателни при работа с устройства, които могат да причинят пожар – заваръчна техника, електроинсталации, газови уредби и уреди и т.н.

При необходимост трябва веднага да се подава сигнал на универсалния телефон за спешни случаи 112.

Трети ден продължава гасенето на пожара в землището на ямболското село Лесово, предаде Радио “Фокус” – Сливен. До момента са изгорели над 7000 дка сухи треви и храсти. Няма опасност за населението от Лесово, както и огънят да се доближи до пътя за граничния пункт, но съществува опасност огънят да премине и на турска територия. Огнеборци, гранични полицаи и горски служители са останали в района на пожара през нощта. В гасенето отново ще се включи военен хеликоптер. Пожарът гори в пресечна местност, гасенето е затруднено и заради вятъра, който непрекъснато променя посоката си. Въпреки това, според комисар Йордан Събев, началник на противопожарната служба в Ямбол, пожарът е локализиран и до обяд ще бъде изгасен изцяло. Комисар Събев уточни, че най-вероятната причина за пожара е небрежност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.