Синдикалист: Исканията на едрия бизнес за евтин ток са нахални

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

Заплахите на едрия бизнес са, меко казано, странни, дори бих ги определил като нахални. Така Божидар Митев, председател на Независимата синдикална организация на енергетиците към КНСБ, коментира намеренията на едрия бизнес за протести ако бъде изравнена добавката “задължения към обществото” за промишлените и битовите потребители, което би довело до известно оскъпяване на тока за фирмите. В предаването “Преди всички” на БНР Божидар Митев заяви, че вече 25 години едрият бизнес е обгрижван от всички власти и правителства, като това винаги е било за сметка на работещите хора у нас. По думите на синдикалиста коментарите на политическите сили за решенията на КЕВР говорят, че регулаторът не е независим, дори се прави опит да се упражни натиск.

Както е известно, премиерът Борисов проведе специално извънредно заседание на правителството, на което поиска парламентът (като орган, назначил КЕВР) да организира поредно публично обсъждане на намеренията на регулатора с участието на представители на бизнеса.

Божидар Митев остро критикува обявеното вчера от министъра на енергетиката Теменужка Петкова намерение на правителството за намаляване на разходите в държавната енергетика с 10 на сто всяка година в рамките на три години.

Административните разходи са капка в морето. Те не могат да осигурят 10% спад на разходите, няма как да се случи това, каза Митев. Според него, ако пък се реши да има намаляване с 10 процента на инвестициите, това ще има страшни последствия за сигурността на енергийната система, тъй като именно поради недостиг на инвестиции в енергетиката, а не защото се краде и се управлява некомпетентно, има съоръжения, които са произведени преди 50-60 години.
Божидар Митев смята, че има интереси НЕК да бъде фалирана.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.