КНДР разтрогна споразуменията за ненападение с Южна Корея

Северна Корея разтрогва споразуменията за ненападение с Южна Корея, прекъсва горещата телефонна линия със Сеул и затваря общия им граничен пункт, съобщава Би Би Си.

Северна Корея "анулира всички споразумения за ненападение между Севера и Юга", съобщи Комитетът за мирно обединение на Корея в изявление, излъчено от държавната агенция КЦТА.

Основният пакт за ненападение е подписан през 1991 г. и задължава двете страни да уреждат споровете си по мирен път и да избягват военни конфронтации.

КНДР вече два пъти е прекъсвала пряката телефонна линия за извънредна връзка между двете страни, според Южна Корея. Горещата линия, инсталирана през 1971 г., е замислена като средство за директна комуникация по време на напрежение, но се използва и за координира преминаването на хора и стоки през силно укрепената демилитаризирана зона.

Съобщението идва след новия кръг от санкции, с които ООН наказва Пхенян за ядрения опит миналия месец.

По-рано Пхенян заяви, че си запазва правото за изпреварващ ядрен удар срещу "агресори".
САЩ от своя страна посочи, че приема заплахите насериозно, но призна че "крайната реторика" не е необичайна за Пхенян.

Министерство на отбраната на Южна Корея предупреди, че Северът ще "изчезне", ако продължава със заплахите. Говорителят на министерството на отбраната Ким Мин-сеок каза, че ако КНДР извърши ядрена атака срещу Южна Корея, Северът ще "изчезне от Земята по волята на човечеството".

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е посетил военните формирования, участвали в обстрела на южнокорейски остров през 2010 г. Той е призовал войниците да са в готовност да "унищожат врага" по всяко време и е препотвърдил така наречените "вражески цели" на петте острова в Западно море.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.