КНДР предлага на Южна Корея обединение

Северна Корея предложи на Южна Корея заедно да обмислят стъпки, които да доведат до обединението на двете държави. Това съобщиха световните агенции, като се позовават на публикации в корейски медии, цитиращи официално изявление на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, разпространено от Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК).
В посланието се казва, че двете държави трябва да издигат приемливи и отговарящи на интересите на всички корейци конкретни предложения за обединението на родината. Според Ким Чен Ун то може да стане на принципите на федерация, предполагаща съществуването на две различни обществени системи и идеологии. Лидерът на КНДР предлага двете страни да се откажат от враждата и конфронтацията, за да намерят път към помирение и единство. И се конкретизира, например, че Сеул трябва да се откаже от практиката да провежда съвместни военни учения със САЩ.

Наред с това, севернокорейското правителство предупреждава, че отношенията между Севера и Юга са достигнали такава ниска точка, че едно необмислено изказване или действие може да донесе на Корейския полуостров опасен конфликт и разрушения.

В заявлението на Ким Чен Ун се подчертава, че Северът и Югът трябва да се противопоставят на зависимостта от задгранични сили и да решават всички проблеми със силите на корейския народ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.