Кметове поискаха министерство на провинцията

Министерство на провинцията, което да е извън София, децентрализация на властта и повече правомощия.

Това поискаха кметовете на кръгла маса за регионалните дисбаланси в Монтана, която е първата от "10-те разговора за България", организирани от Николай Бареков.

Местните управници настояха за спешна административна реформа, която да даде реални права и пари на регионите.

В момента имаме катастрофа с регионалното развитие, категорични са те. Местните управниците се обединиха около идеята за повече правомощия в здравеопазването, образованието и околната среда, преразпределение на инвестициите и европейските фондове равномерно в страната, а не да бъдат съсредоточени само в София.

Според тях са нужни преференциални инвестиции за регионите с демографски проблеми и изграждане на работещи граждански регулаторни органи. Те са категорични, че поне половината от 136-те държавни агенции трябва да се изнесат от столицата.

Кметовете подкрепиха идеята, лансирана от Николай Бареков, за губернаторски съвети, в които областните управители да се избират с пряко гласуване в регионите, които представляват.

В момента те не само, че не помагали на местната власт, защото нямат реални правомощия, но в някои случаи дори и пречели заради политическото си назначение.

Градоначалниците решиха да обобщят писмено своите предложения за реформа.

След това ще бъдат оформени в доклад от експертния екип на Бареков, част от който е и проф. Петър Иванов, и ще бъде внесен в Министерски съвет.

Ние ще влезем в ролята на политически омбудсман на кметовете, обясни Бареков. Ще направим експертиза на предложенията и ще изработим стратегията на нашето политическо движение, допълни той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.