Кметицата на Гърмен дори не е чела писмото от съда в Страсбург

Оказа се, че кметицата на Гърмен Минка Капитанова и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов дори не са запознати с целия текст на изпратеното писмо от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, заради което Министерството на регионалното развитие и благоустройството преустанови премахването на незаконните ромски постройки в кв. “Кремиковци” на община Гърмен, което на свой ред за пореден път предизвика напрежение сред протестиращите срещу ромите.

В 10.00 часа днес, всички отговорни институции, имащи отношение по казуса „Гърмен“ ще се съберат в общинската администрация в общината, за да решат ще се премине ли към събаряне на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“, въпреки писмото от съда в Страсбург, съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Минка Капитанова, кмет на община Гърмен. Според нея писмото от Европейския съд за правата на човека няма задължителен, а само препоръчителен характер.

Оказа се обаче, че кметицата не е запозната в детайли с документа, тъй като писмото е на английски език (?!). Капитанова каза още, че наистина проблемът с настаняването на ромите, чийто домове трябва да бъдат разрушени, е голям, но от общината нямат възможност да осигурят места за тяхното настаняване.

Все още в Областна администрация – Благоевград не е пристигнало писмото от Европейския съд за правата на човека. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград. Той не пожела да коментира създалата се ситуация в Гърмен и заяви, че ще го направи единствено като разполага с официално писмо. По думите му, той не е информиран за срещата, която ще започне в 10.00 часа в община Гърмен.

В очакване сме на решението, което ще бъде взето на срещата в Гърмен, коментира Иван Кременлиев, един от протестиращите в Гърмен. Той изказа учудването си от бързата реакция на Европейския съд за правата на човека и се учуди на дългогодишното бездействие на системата и управляващите в България. И Кременлиев на свой ред споделя мнението на кметицата Минка Капитанова, че решението на Европейския съд за правата на човека няма задължителен характер, а препоръчителен. Той твърдо заяви, че протестиращите в Гърмен ще продължат с изявите си всяка вечер, а на 18 юли се събират на протест в София.

Видимо всички в Гърмен внимателно са чели съобщението на пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройство, където се изтъква, че писмото от Страсбург е получено по неофициален път и всъщност е от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова във връзка с депозирана от нея жалба срещу премахването на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ на село Марчево, община Гърмен.

За отлагане на събарянето обаче, се настоява и в от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.