Кметът на Септември вини антимафиоти в тормоз по поръчка

Градоначалникът на Септември Петър Бошев обяви, че от 21 септември 2012 година служители на териториалното звено за борба с организираната престъпност (ТЗБОП) в Пазарджик са подложили на безпрецедентен натиск кметската управа и служителите на общината, с което пречат на нормалната работа. На пресконференция в Пазарджик, свикана в тази връзка, Петър Бошев изказа предположение, че действията на антимафиотите са предизвикани от частната фирма „Стройкомерс” ООД, с която общината има търговски спор и се води дело. Бошев, който има юридическо образование, се яви на брифинга с двама свои заместници и с двама адвокати от кантората, наета от общината. В залата присъстваше и бившият шеф на НСБОП, НСО и БОРКОР ген. Румен Миланов, за когото се разбра, че е нает от адвокатската кантора за неин консултант по случая.

 

Хронологията

Проверките на ТЗБОП в община Септември – според подготвената от кметския екип хронология на събитията – започнали с изискването на оригиналите на всички документи за 4 „тежки криминогенни проблема” – погребалните услуги в град Септември, зареждането с горива на служебните автомобили, договор за сметопочистване с 8-годишна давност и за платен хонорар на лобист, нает от предишната кметска управа. Последвало постановление на Районната прокуратура в Пазарджик, с който се изисквала цялата налична в общината документация за демонтажа на метални конструкции в Завода за стоманени тръби; след това били поискани оригинални протоколи, както и видеозапис от заседание на ОбС и редица други документи, като общото във всички тези преписки е наличието на интереси на „Стройкомерс”. По думите на Петър Бошев има служители на общината, които са били викани за разпит по 7-8 пъти, като във всеки разпит са задавани въпроси кога ще бъдат изчистени сметките със „Стройкомерс”, знаят ли, че подлежат на съдебна отговорност, ако бавят плащанията към „Стройкомерс” и т.н.

„Препъникамъкът” в отношенията между строителната фирма и община Септември е изпълнението на спечелената от „Стройкомерс” обществена поръчка за изграждането на канализация в тукашното село Карабунар. Още през октомври 2010 година предишната кметска управа на Септември е подала сигнали в прокуратурата и други ведомства за редица нарушения при провеждането на тази обществена поръчка. Твърди се, че „Стройкомерс” ООД е спечелил тази обществена поръчка с цена, превишаваща с 450 000 лева следващата оферта. По-късно вече възникват и спорове по плащането на извършената работа, като по един от тях предстои да се произнесе съдът.

Напрежението в отношенията между община Септември и РЗБОП ескалира, след като на 10 януари 2013 година четирима антимафиоти изземват компютъра на адвокатската кантора, обслужваща общината, а час по-късно и ежедневния архив от деловодната програма за един месец назад – и в двата случая без заповед от прокуратурата.

 

Коментарите

Дори клошарите в Септември знаят, че на кмета всеки момент могат да му щракнат белезниците, оплака се Петър Бошев и додаде: Няма как, като един глупак или като едно уплашено зайче да се поддам на този натиск.

Градоначалникът допълни, че не обявява на никого война, давайки гласност действията на служителите на ТЗБОП-Пазарджик, но не можел да не попита чий интереси защитават „службите” – обществени, общински, частни, както и до къде може да стигне тяхното брутално вмешателство в работата на местната власт в Септември.

Видно е, че единственото нещо, което се цели с действията на ТЗБОП-Пазарджик е да се окаже натиск „Стройкомерс” да получи сумите, за които претендира, коментира адвокат Ирен Савова от кантората, обслужваща община Септември. Тя смята, че не е нормално практически цялата документация на общината да бъде в ТЗБОП. Адвокат Савова обяви, че има изпратено писмо до прокурора, наблюдаващ случая, в което се посочва, че общината е готова да оказва всякакво съдействие на антимафиотите, стига да знае за какво е всичко случващо се.

Мога да коментирам само по принцип, но за мен е недопустимо звено на БОП да се намесва или да взема страна в търговски спор, каза в отговор на въпрос ген. Румен Миланов. Той обясни, че присъства на пресконференцията единствено в качеството си на консултант на адвокатската кантора и не познава случая в детайли, но при всички положение в една правова държава спазването на закона трябва да стои на първо място.

 

Прецеденти и участници

Ръководител на ТЗБОП-Пазарджик е Георги Грозданов. Мнозина помнят, а останалите могат да научат от интернет, че на 16 юни 2010 година антимафиоти с качулки зрелищно арестуват и щракват белезниците на Георги Грозданов и на заместника му Виктор Кожухаров. Ден по-късно говорителката на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска съобщи, че срещу двамата пазарджишки антимафиоти са повдигнати обвинения за поискан подкуп в големи размери. Отново Маргарита Немска съобщи по-късно, че в хода на разследването са били открити данни, че Георги Грозданов и Виктор Кожухаров са оказвали натиск върху конкуренти на петролни фирми, близки до тях”.

Тогава вестник „24 часа” озаглави кореспонденцията си :”Шефът на БОП в Пазарджик мачкал конкуренти на приятел”. В нея се назовава и приятелят – Марин Рачев, собственик на бензиностанции и газостанции в региона и брат на собственичката на „Стройкомерс”. Самият Марин Рачев казва:

“С Георги (Грозданов) и Олга (съпругата на Грозданов) сме семейни приятели. Фирмата на Олга единствено обслужва строителната компания на сестра ми “Строй комерс”, където жена ми е пълномощник, и това може да се провери”.

Георги Грозданов и Виктор Кожухаров са възстановени на постовете си в ТЗБОП още през септември 2010 година, а на 15 май 2012 година прокуратурата сне всички обвинения от тях.

В момента Марин Рачев вече официално е управител на „Стройкомерс”.

 

Декларации и контрадекларации

В изложението си пред медиите градоначалникът на Септември Петър Бошев прочете и декларация в подкрепа на кметския екип, подписана от кметовете на 13-села в общината, които декларират, че не приемат грубото вмешателство на „службите” в местното самоуправление.

Бошев обяви още, че в качеството си на кмет на Септември е изпратил писма с апел за подкрепа до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, до кмета на Пазарджик и председател на НСОРБ Тодор Попов, до областния управител д-р Дончо Баксанов и до всички депутати от 13-ти Пазарджишки многомандатен район.

Днес всичко това се случва на нас, утре може да се случи на други кметове в други общини, каза още Петър Бошев.

Часове след брифинга на кмета на Септември от областната дирекция на МВР разпространиха съобщение, в което се посочва:"В своята ежедневна служебна дейност служителите от ТЗБОП-Пазарджик са водени от желанието и вътрешното убеждение за защита не на частни или корпоративни интереси, а на интересите на държавата и обществото".

В съобщението се казва още, че „заради събрани данни за нарушения на закона от страна на общинската администрация (в Септември) през декември 2012 г. Окръжната прокуратура в Пазарджик е започнала разследване срещу неизвестен извършител за извършено престъпление от общ характер". И още:"Твърдения за тенденциозност, избирателност и безпрецедентен натиск върху органите на местната власт и самоуправление са меко казано неоснователни и не почиват на никакви реални факти и доказателства".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.