Кметът на “Младост” предлага кварталът да стане град

Кметът на столичния "Младост" предлага кварталът да стане град

Софийският квартал “Младост” да стане град, който ще се издържа от таксите за издаване на разрешително за строеж. Главният архитект на София да подаде оставка, ако е несигурен в знанията си. Това предложи кметът на район “Младост” Десислава Иванчева по време на пресконференция днес. На нея Иванчева съобщи и че  е освободила е освободила главния архитект на района Весела Тасева, защото е издала разрешителното за строеж. Кметът на “Младост” представи и евентуален бюджет на града, в който са предвидени строежи на детски градини, ремонти на улични настилки и осветление.

Иванчева посочи, че таксата за разрешителното за строеж на “Гранд Каньон”, платена на Столичната община, е 800 хил. лв. По думите й с тези пари може да бъде поправено уличното осветление в квартала.

“Другите квартали на София, които не генерират такива приходи, да си помислят”, каза Иванчева.

Парите от таксите, които инвеститорите плащат за разрешителните за строеж, остават в бюджета на направление “Архитектура и градоустройство” към Столичната община.

Издаденото от уволнената Тасева разрешително ще влезе в сила след 14 дни. В този срок Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) ще извърши повторна проверка и може да го отмени. Заинтересовани лица също могат да обжавалват разрешителното пред Административен съд – София.

Главният архитект на София Здравко Здравков бе предоставил правото на районната община и главният й архитект да дадат или да откажат разрешителното за строежа на “Гранд Каньон”.

“Ако главният архитект се чувства несигурен в знанията си и ако мисли постоянно да ни предоставя такива права, нека си остави книжката и да си подаде оставката”, каза Иванчева.

“При всички положения гражданите биха били недоволни”, – с тези думи служителката в общината Ивета Вутева отговори на въпрос какво би било настроението сред членовете на ръководения от Иванчева инициативен комитет “За Зелен Младост”, ако Здравков бе разрешил “Гранд Каньон” без тяхното знание.

За това, че жителите на “Младост’ не одобряват проекта, в общината знаели от “Фейсбук” постове.

Кметът на “Младост” съобщи и че Административен съд – София е отменил жалбите срещу заповедите с които Иванчева спира два строежа в района. В средата на февруари комисията по градоустройство в Столичната община препоръча на Десислава Иванчева да отмени актовете си, защото били незаконосъобразни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.