Кметът на Мизия съобщи, че щетите са за 5,5 млн. лева

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски съобщи по БНР, че за момента щетите от наводнението в града се преценяват на около 5,5 млн. лева. Градоначалникът направи и своебразна разбивка на щетите. По предварителни данни разходите, които са необходими за ремонти в публичния сектор – училища, детски градини, пътни съоръжения като мостове, улична настилка, както и за изграждане на временни селища – са около 1 милион и 100 хиляди лева. Освен това са наводнени 828 имота, като от тях 120 от тях са негодни за живеене. Оценката на щетите върху данъчната основа е близо 4 милиона и 400 хиляди лева.
„Към тези разходи не са прибавени разходите за изхранване, което е сериозно перо. Скоро ще се изправим пред проблема за изхранване на над 300 човека. Военно-полевата кухня прекрати своята дейност. От днес ние осигуряваме храната с продукти чрез дарения“, каза още кметът на Мизия д-р Крушовенски.
Само преди ден министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, който е председател на междуведмствената комисия за подпомагане на пострадалите от
бедствия и аварии прикани местните власти в Мизия да побързат с оценката на щетите и изпращане в Комисията на необходимите документи.
Дълъг стоеж на вода, посочи като причина за забавянето на огледа на къщите кметът. В продължение на 20 дни се изпомпваше вода. Днес – утре ще се завърши картината.

За новото временно селище кметът каза, че има проект, ще се строи и трафопост. Ремонтира се и едно общежитие, където ще бъдат настанени хора. Някои хора ще отидат при близки.

В Мизия няма язовири, които да създават проблеми. Проблемът идва от по-високостоящите язовири, Мизия е водосбор, ние сме най-ниската точка на Врачанска област. Няма как да знаем какъв е водосборът. Това е ролята на областния управител, който да прогнозира, каза още Виолин Крушовенски.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.