Кметът на Киев напусна партията, войници се предават в плен

В най-кървавото денонощие от подновяване на стълкновенията и безредиците по улиците на Киев кметът на града Владимир Макеенко обяви, че напуска партията на президента Виктор Янукович в знак на протест срещу „кървавата баня и братоубийствената война” в центъра на украинската столица.

Човешкият живот трябва да има по-висока стойност в нашата страна и нищо не трябва да нарушава този принцип, заяви Макеенко, цитиран от Франс прес. Агенцията съобщи още, че десетки войници от вътрешните войски на Украйна са се предали на демонстрантите. Според  РБК-Украина патрулите за самоотбрана на протестиращите са осигурили на предалите се войници коридор през тълпата, като са се опитали да гарантират сигурността им. Войниците са отведени към улица „Грушевский”. Взетите в плен са редови войници, сред тях няма офицери.

По-рано днес бе съобщено, че през последното денонощие най-малко девет депутати са напуснали украинската управляваща партия. Днес това са сторили Иван Бушко, Михаил Ланьо, Василий Ковач, Сергей Мошак и Иштван Гайдош, които са призовали своите колеги да последват примера им. Други източници причисляват към напусналите и Александър Пресман. Преди тези шестима от управляващата партия излязоха още депутатите Бондар, Атрошенко, Шаповал.

Други 12 депутати от украинската управляваща партия апелираха силите на реда да изпълнят своя дълг и да подкрепят волята на народа за запазване на конституционния ред. Тези народни представители от Партията на регионите поискаха провеждането на извънредно заседание на Върховната Рада с цел връщане на страната към парламентарно-президентска система на управление. Депутатите изразиха подкрепа към украинския народ и призоваха силите за сигурност да изпълняват клетвата си за закрила на народа, а не „престъпни нареждания”.

Междувременно украинското вътрешно министерство предупреди жителите на Киев да не излизат по улиците и да не пътуват до центъра на града, където се водят престрелки с бойни куршуми. В съобщението на МВР се казва, че по улиците в Киев се движат въоръжени хора с „агресивни намерения”.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.