Мая Манолова: Изчезването на тефтера на Златанов никак не е случайно

“Изчезването на тефтера на Филип Златанов никак не е случайно. Ясно е, че има печеливши от изчезването на това тефтерче, а именно лицата, чиито инициали са в него-И.Ф., Ц.Ц., Б.Б. Това са лицата, които сега ни управляват”. Това заяви от трибуната в пленарната зала на парламента депутатката от БСП-Лява България Мая Манолова, след като депутатите изслушаха министъра на вътрешните работи Веселин Вучков за издирването на откраднатите веществени свидетелства. По думите й, макар да е спорно дали това тефтерче е било веществено доказателство по делото на Златанов, е ясно, че това веществено доказателство би било основно по дело срещу лицата с инициали-И.Ф., Ц.Ц., Б.Б. “Затова моментът на изчезване на това тефтерче никак не е случаен, това е моментът, когато лицата, поръчителите на това кой да бъде “ударен” и кой “оправен” се настаняват във властта”, допълни Манолова. Според нея това е обяснението и на дезеинтересоваността на ГЕРБ към тази тема и на опита да я отклонят. Това е обяснение и на пасивността на депутатите от РБ, ПФ и на другите, в новата четворна коалиция, защото те влизайки във властта се наредиха точно до тези лица, до поръчителите на Филип Златанов, посочи Манолова. След което допълни, че от няколко дни наблюдава опитите на ГЕРБ да отклонят случая от тефтера на Златанов, така че хората да забравят чии инициали фигурираха в него.

Това не е просто Филип Златанов, това е начинът, по който бе упражнявана властта 4 години по време на ГЕРБ, каза още Мая Манолова.

Тефтерът „Златанов” беше воденичният камък на кабинета „Борисов” 2 и изчезна, защото тепърва делото щеше да тръгне, да се викат свидетели, от коeто ГЕРБ няма никакъв интерес”. Това коментира по-рано днес пред БНР депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия по случая Филип Златанов в 42-то НС Кирил Добрев. Според него тефтерът на бившия шеф на КПУКИ е еманация на стила на управление на кабинета „Борисов” 1.

„Тефтерът е бомба, която трябваше да бъде обезвредена”, заяви Добрев. По думите му не е толкова важен Филип Златанов, колкото обществото да разбере кои са хората зад инициалите, защото „всичко, което те са поръчвали, се е изпълнявало”. Социалистът даде пример с бившия член на ГЕРБ Емил Димитров, който е заявил, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова са в основата на поръчка в КПУКИ срещу него.

Кирил Добрев заяви, че е изненадан от реакцията на колегите му от ГЕРБ- в стил гузен, негонен бяга. Той припомни, че оглавяваната от него временна комисия по случая Филип Златанов е излязла с доклад, който е бил подписан без особено мнение и от представителите на ГЕРБ. „Премиерът е изразил недоверие към поверената ми тогава комисия, нека викне неговите хора, които членуваха в нея да му кажат какво са разказали потърпевшите”, каза още депутатът от левицата.

Според Добрев закъснялата реакция на полиция и прокуратура за изчезналите тефтери на Филип Златанов се дължи на недоразумение и липса на достатъчна информация. „В противен случай съм убеден, че цялата държавна машина щеше да бъде впрегната да ги търси”, заключи Кирил Добрев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.