Кипърският президент обяви мерки за икономически растеж

Пакет от мерки, който ще върне Кипър на пътя на икономическия растеж, обяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис. Пакетът трябва да бъде реализиран в период от 6 месеца, съобщи БНР.

Обявените мерки за възстановяване на страната идват след наложените от Еврогрупата условия за отпускане на страната на спасителен заем от 10 млрд. евро срещу сериозни структурни реформи в банковата система и икономиката.

Основната цел на разработените от правителството на Кипър мерки е да се насърчи икономическият растеж на страната и особено навлизането на чуждестранни инвестиции, както и да се защитят уязвимите групи от населението.

Пакетът включва редица стимули за бизнеса, като намаляване на лихви, данъчни облекчения за инвестиции, облекчени и ускорени административни процедури. Освобождаването от данък при реинвестиране на печалбата става постоянна мярка, предвиждат се и специални мерки за облекчаване на чуждестранните инвестиции. В парламента ще бъде внесен законопроект за лицензиране и откриване на казина на територията на страната – в момента тяхната дейност е забранена. Ще се насърчава банките да отпускат кредити за бизнеса с по-ниски лихвени проценти.

Няма да се намаляват заплати и пенсии, този въпрос не стои на масата за преговори с тройката, декларира президентът Анастасиадис. За защита на хората в тази трудна ситуация се предвижда намаляване на цената на електроенергията и на наемите. За осигуряване на заетост и социална помощ ще се използват възможностите на европейските фондове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.