Ким Чен Ун за първи път коментира екзекуцията на чичо си

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун за първи път коментира публично екзекуцията на своя чичо Чан Сон Тхек, като избра да направи това в новогодишното си видеообръщение към народа на КНДР. В стилистика, позната от годините на сталинските репресии в СССР и от управлението на Ким Ир Сен – дядо на сегашния лидер на Северна Корея, бе обяснено, че управляващата партия се прочиства от фракционерите, рушащи нейното единство. По думите на Ким Чен Ун тази крачка (екзекуцията) ще спомогне да се сплоти народа на КНДР. Което видимо е особено необходимо пред лицето на опасността от световна война и ядрена заплаха, за които лидерът на КНДР отново алармира, цитиран от руски електронни медии. При това Ким Чен Ун изтъкна, че САЩ също не са в пълна безопасност, визирайки мощта на армията на КНДР, която през миналата година направи успешни изпитания на ядрени оръжия и на ракети със среден обсег на действие.

Изненадата в новогодишното послание на Ким Чен Ун е най-вече в изказаната надежда за подобряване на отношенията с Южна Корея.

Както вече съобщихме, 67-годишният Чан Сон Тхек бе екзекутиран на 12 декември в сградата на Министерство на държавната сигурност в Пхенян. Някога чичото на Ким Чен Ун бе смятан за вторият човек в КНДР, както и за политически наставник на своя племеник, който пое властта без да има опит в държавното управление.

С времето Ким Чен Ун реши, че чичо му разполага с твърде много власт и го обвини в корупция и разгулен живот с народни пари.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.