Ким Чен-ун възхвалява аргументите на ядрената “дипломация”

Споразумението от Панминчжон в никакъв случай не беше постигнато на масата за преговори, а благодарение на колосалната ни военна сила и на възпиращия ни ядрен арсенал. Това е заявил севернокорейският лидер Ким Чен-ун на съвещание на Централната военна комисия в Пхенян, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА, като е изтъкнал, че подписването на това споразумение е заслуга изцяло на Северна Корея.

Споразумението, договорено в граничното селище Панминчжон, позволи да се разреди напрежението в момент, когато двете страни изглеждаха пред сблъсък. Сеул прекрати излъчването на пропагандни послания с високоговорители по границата, а Пхенян изрази съжаление за експлозията на противопехотни мини в началото на август, осакатила двама южнокорейски войници. Споразумението предвижда също двете страни да продължат диалога.

Ким Чен-ун обаче подчерта, че това не значи, че страната му ще обсъжда средствата за прекратяване на програмата си за ядрено въоръжаване, която според него се явява централен фактор за мира.

Китайски атомни експерти вярват, че Северна Корея може вече да има ядрен арсенал от 20 бойни глави и капацитет да обогатява уран, достатъчен за да удвои броя им до следващата година, съобщи Тhe Wall Street Journal през април тази година.

Режимът на Ким Чен-ун може вече да притежава 10 до 15 ядрени оръжия, според Дейвид Олбрайт, бивш оръжеен експерт към ООН, който в момента ръководи Института за наука и международни отношения. В наскоро публикуван доклад Олбрайт прогнозира, че Пхенян може да увеличи запасите от ядрени оръжия от 20 до 100 до 2020 година.

След три подземни изпитания на ядрено оръжие през 2006, 2009 и 2013 г. многобройни изпитания на ракети, включително такива на балистични ракети с голям обхват и ракети, позволяващи изстрелване в космоса, и публикуване на доктрина за ядреното оръжие през 2013 (“Закон на Върховното народно събрание за консолидация на позицията на държавата за ядреното оръжие”), Северна Корея се счита за разрастваща се ядрена сила, неограничена от каквито и да е задължения по международни договори.

Като допълнение към запасите й от плутоний, Северна Корея обогатява уран и работи за подобряване на възможностите за оцеляване на ядрените си сили в случай на атака, вероятно чрез ракети от вода. Преди няколко месеца от Пхенян съобщиха за успешно изстрелване на балистична ракета от подводница.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.