Километрични опашки на Дунав мост заради ремонт

Самата причина това е ремонтната дейност на участъка от румънска страна, която намалява пропускаемостта. Положението е абсолютно същото и при тези, които искат да влязат в България. Самите те се оплакват, че трябва да чакат по 16 часа за да влязат в страната, тъй като румънците ги бавели. Най- много струпвания са станали следобед откъм Българска страна, предизвикани от румънци, които се връщат в родината си, прибиращи се от курорти.

Движението се осъществява само в едната лента, чрез светофари, с неравномерно регулиране, допринасящи още за бавното преминаване и за да се мине през съоръжението, се налага да се изчака по 40-50 мин.

“Той не се регулира автоматично, за да отдава равно време на пропускане и от двете посоки, а се управлява ръчно и избирателно от румънската страна”, обясниха от русенската митница.

Поради ремонтните дейности не се допускат извънгабаритни товари. Също така движението ще бъде спирано 3 пъти, защото се очаква да се полагат платформени панели, когато не трябва да има вибрация по конструкцията.

От днес е въведена организация за помагането на движението на ТИР-овете в районна, самите камиони не влизат от товарния портал на ГКПП, а изчакват наредени по пътя за Силистра. По този повод румънските власти предлагат алтернативни маршрути за използване:
Видин – Калафат, Оряхово-Бекет, Никопол-Турну Мъгуреле, Свищов-Зимнича, Силистра-Остров, Кардам- Негру вода и Дуранкулак – Вама Веке.

За съжаление инциденти не липсваха. Вчера, около 19 ч., в района на кръговото кръстовище румънски водач на лек автомобил “Хонда сивик” блъсна български полицай, изпълнявал задълженията си по въведената времена организация на движението. Румънецът не се съобразил с разпоредбите на контролния орган, не спрял и не изчакал да включи в движението и блъснал служителя на МВР. Автомобилът е минал само през ходилото му.

„Въпреки създадената организация от нас и наличието на почти постоянно екипи, които да подпомагат и да регулират движението в района на ГКПП „Дунав мост”, са налице епизодични леки инциденти, които се допускат вследствие на преумората на гражданите, които пътуват по направление към Румъния”, обясни гл. инспектор Румен Кръстев – началник сектор „Пътна полиция”-Русе.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.