Киев: Терористите извозват останките на Боинга, за да прикрият следите си

“Управляваните от Русия терористи не дават възможност на украинските компетентни органи да започнат разследване и отказват да допуснат международната общност и представители на чуждестранни правителства на мястото, където е паднал самолета на Малайзийските авиолинии. С подкрепата на Русия терористите се опитват да унищожат уликите за международно престъпление”. Това се казва в официално изявление на правителството на Украйна, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от УНИАН и др. агенции и медии.

По нататък в изявлението се посочва, че по данни на правителството, терористите са закарали 38 тела на загинали в моргата в Донецк, където специалисти с ярко изразен руски акцент са заявили, че ще правят самостоятелно аутопсиите. Също така терористите издирват едрогабаритен транспорт за извозване на отломките от самолета на територията на Русия.

Правителството на Украйна официално заявява: с подкрепата на Русия терористите се опитват да унищожат доказателствата за това международно престъпление. Ние се обръщаме към международната общност и призоваваме да задължи Русия да отзове своите терористи и да даде възможност на украинските и международните експерти да проведат всестранно разследване на обстоятелствата около трагедията.

Няма да има опрощаване за международните престъпници, както и за тези, които са подкрепяли, тренирали, финансирали и доставяли оръжие на тези терористи.

Правителството на Украйна информира всички страни-членки на ЕС и САЩ за развитието на ситуацията. Правителството е осигурило необходимите технически средства и персонал за провеждане на разследването и съдебно-медицинските експертизи на телата на загиналите, а също гарантира всички възможности за репатриране на телата в съответните страни, само че на сегашния етап терористичните групировки правят невъзможен този процес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.