Киев обмисля забрана за крайнодясното движение “Десен сектор”

Ръководителите на украинските сили за сигурност са провели извънредно оперативно заседание във връзка със снощните събития около Върховната Рада, като са обсъдили възможността за забрана на радикалното движение “Десен сектор”. Това съобщи „Фокус”, като се позовава на информация на РИА Новости, която цитира източник в партията “Баткившчина”. На срещата са присъствали ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Андрей Парубий, както и депутатът Олег Тягнибок.
По време на срещата, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, с оглед на радикализирането на “Десен сектор”, предложи да не се ограничават неговите ръководни звена, а да се въведе пълна забрана на организацията.
Снощи активисти от радикалното движение „Десен сектор” щурмуваха сградата на Върховната Рада в Киев. Нападателите бяха въоръжени с палки и бухалки. Те блокираха главния вход на парламента и опитват да го щурмуват, скандирайки искания за оставката на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков.
Пред Върховната Рада се събраха общо около две хиляди привърженици на „Десен сектор”, които впоследствие се разделиха на два лагера – такива, които настояваха за щурм на парламента и други, склонни да дадат на депутатите време до утре.
Ръководителят на киевския „Десен сектор” Игор Мазур призова хората да се съберат пред Радата в петък сутринта, мотивирайки се със заплаха от нахлуване на руски войски.
Главният редактор на Цензор.НЕТ Юрий Бутусов снощи съобщи, че е получил обаждане от Аваков.
„Ние сме готови за прозрачна и открита дискусия. Аз съм готов да поема отговорност. Но от „Десен сектор” не искат диалог- те си имат друг сценарий, както виждаме”, е заявил Аваков, по думите на Бутусов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.