Путин получи съгласие да изпрати войски в Украйна

Руският президент Владимир Путин поиска и получи възможността да използва армията в Украйна до нормализирането на обществената и политическата ситуация в страната. Съветът за сигурност на ООН свика извънредно заседание, на което да обсъди създалото се положение.

Стопанинът на Кремъл внесе в Съвета на Федерацията – горната камара на Федералното събрание – обръщение за използването на въоръжените сили на Руската Федерация на територията на Украйна за нормализиране на обществено-политическата обстановка в тази страна.

“Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, заплахата за живота на граждани на Руската Федерация, наши съотечественици, личния състав на войнския контингент на въоръжените сили на Русия, дислоцирани в съответствие с международен договор на територията на Украйна (в автономната република Крим) на основание на конституцията на РФ внасям в Съвета на федерацията обръщение за използване на въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в тази страна”, гласи обръщението.

Путин подписа и разпореждане за назначаването на държавния секретар на министерството на външните работи Георгий Карасин за официален представител на президента на Русия при обсъждане на обръщението.

Обръщението на Владимир Путин беше разгледано на извънредно заседание на Съвета на Федерацията. Профилните комитети по отбрана и международните въпроси препоръчаха на сенаторите да го подкрепят. Искането на Путин беше гласувано единодушно от законодателите.

Съгласието на Съвета на Федерацията за използването на Въоръжени сили в Украйна не означава в буквален смисъл, че то ще бъде реализирано, заяви държавният секретар във външното министерство Георгий Карасин. “Съгласието, което получи президентът, в буквален смисъл не означава, че това право ще бъде реализирано мигновено”, каза той. Карасин заяви, че въпросът за числеността на руския контингент в Украйна за момента не стои на дневен ред.

По време на извънредното заседание заместник-председателят на Съвета на Федерацията Юрий Воробьов реагира остро на изявление на американския президент Барак Обама по отношение на Русия. Според него Обама е обидил страната и е преминал “червената линия”. Воробьов предложи Москва да отзове своя посланик във Вашингтон.

Председателят на горната камара Валентина Матвиенко поръча да се подготви обръщение със съответния текст за изтегляне на посланика от САЩ и то да бъде предложено на президента Путин. Тя подчерта, че крайното решение по този въпрос ще бъде взето от стопанина на Кремъл, но сенаторите са казали своята дума.

В същото време положението в Източна и Южна Украйна остава неспокойно. Днес имаше сблъсъци в Харков с много ранени. В Крим, където мнозинството от населението е руско, преместиха датата за референдума за бъдещето на автономната република за края на март. Искания за референдум се чуват и в индустриалното сърце на Украйна – Донецк. В Одеса пък беше свалено украинското знаме от местната администрация.

Решенията, взети в Москва, получиха мигновен отговор в чужбина. В 21.00 часа се очаква извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН. Външните министри на страните-членки на ЕС ще обсъдят извънредно Украйна на 3 март. Председателят на ЕК Жозе Барозу и германският канцлер повториха призивите си за запазването на териториалната цялост на бившата съветска република. Източници от централата на НАТО в Брюксел заявиха лаконично, че следят внимателно случващото се там.
Източник: БГНЕС

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.