Киев: Извършихме ревизия, всички наши ракети за ПВО са налични

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко увери, че падналият малайзийски самолет Боинг-777 е летял извън зоната на действие на украинските установки за противовъздушна отбрана, предаде ИТАР-ТАСС. По време на трагичния инцидент украински изтребители не са били вдигани във въздуха, подчерта Лисенко на пресконференция днес в Киев. По думите му извършената инвентаризация на украинските зенитно-ракетни комплекси показва, че всички ракети са налични. Той съобщи, че украинската страна не разполага с информация къде се намират черните кутии на разбилия се самолет.

По-рано днес руското Министерство на отбраната съобщи, че анализирало данните, с които разполага за работата на украинските радио-локационни станции (РЛС) в четвъртък и въз основа на тях е изчислило точките, откъдето би могъл да бъде улучен падналия вчера малайзийски Боинг-777. От прессъобщението, разпространено от военните става ясно, че маршрутът на разбилия се пътнически самолет попада в обсега на две украински батареи от зенитен ракетен комплекс (ЗРК) с далечен обсег, както и на три батареи от ЗРК “Бук-М1”, дислоцирани на 30 км южно от Донецк.

Руските анализатори обръщат внимание на обстоятелството, че са регистрирали активност от РЛС “Купол”, която обслужва батареите “Бук-М1”. Ракетите от тези комплекси могат да поразяват въздушни цели на разстояние до 25 км, а радарните станции са в състояние да засичат и локализират въздушни цели на разстояние до 100 км.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.