Киев и Москва с взаимни обвинения за руския хуманитарен конвой

Ръководителят на Службата за безопасност на Украйна Валентин Наливайченко обвини Русия в „пряка инвазия”, след като по нареждане на Москва около 100 от общо 240 тежкотоварни камиона от конвоя с хуманитарна помощ навлязоха в източната част на Украйна през граничен КПП, контролиран от сепаратистите и без да са преминали всички проверки. Камионите пътуват към Луганск по шосе, контролирано от проруските бунтовници.

“Ние казваме, че това е пряка инвазия. Под циничното прикритие на Червения кръст това всъщност са военни превозни средства”, изтъкна Наливайченко, цитиран от Интерфакс и Униан. Според него и други представители на властите в Киев шофьорите на камионите от конвоя са руски военнослужещи с правоспособност да управляват военна бронетехника, а камионите могат да се използват като влекачи и платформи за транспортиране на артилерийски системи.

Президентът на Украйна Петро Порошенко коментира, че Украйна е обезпокоена от ситуацията с руския хуманитарен конвой, навлязъл на територията на страната и настоя нещата да се върнат в полето на международното право.

Ако има нещо общо в съобщенията от Киев и Москва, то е, че началниците на кабинетите на президентите на Украйна и на Русия Борис Ложкин и Сергей Иванов са обсъдили въпроса за придвижването на руския хуманитарен конвой и са акцентирали върху недопустимостта на каквито и да са провокации при движението му. Това съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията допълва, че руските аргументи за навлизането на конвоя са изложени в по-раншна декларация на Министерство на външните работи. В която между другото, се казва, че поставянето на нови изкуствени изисквания и предлози (по време на оформянето на документите на украинската митница) вече стана издевателство и повече не може да се търпят подобни протакавия, откровени лъжи и несговорчивост.
“Всички поводи за отлагане на доставката с помощи за хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани”, се посочва в декларацията на руското МВнР.

На свой ред президентът на Украйна Петро Порошенко отбелязва, че страната му е изпълнила всички свои задължения и вече са били оформени документите на 35 руски камиона от конвоя. По думите на Порошенко, единственият фактор, който пречи на Червения кръст да изпълни своята хуманитарна мисия (и да съпровожда камионите от конвоя на украинска територия) – това е обстрелването от страна на терористите на пътя, по който трябва да мине конвоя с хуманитарна помощ за Луганск.

Междувременно проруските бунтовници в Източна Украйна разположиха
блокпостове за безопасно преминаване на автоколоната с руската
хуманитарна помощ, изпратена за жителите на тази част на
страната, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки щаба на армията на
самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Руската държавна агенция твърди, че в същото време украинските войски продължават масирания артилерийски обстрел на Луганск и Новосьоловка, които се намират по маршрута на хуманитарния конвой.

Властите в ДНР обявиха, че бунтовниците ще прекратят огъня
по маршрута на движение на конвоя, пътуващ за Луганск. Това се
правело в интерес на жителите на града, за да могат те
безпрепятствено да получат хуманитарната помощ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.