Киев и Москва с петмесечно споразумение за газа

Украйна и Русия се споразумяха тази нощ в Брюксел с посредничеството на ЕК за доставките на руски газ до края на месец март следващата година. Споразумението гарантира безпроблемни доставки от “Газпром” за Украйна и към страните от Европейския съюз.

Европейската комисия определи постигнатите договорености като „пробив” и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна. На практика обаче Киев се съгласи с условията на Москва да изплати старите си дългове към „Газпром” и да предплаща бъдещите доставки. Съобщава се, че Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.

Старите задължения на Украйна към “Газпром” ще бъдат платени на два транша: $1,450 милиарда ще бъдат преведени до дни, а още $1,650 милиарда – до края на 2014 година.

Украинската страна потвърди, че разполага и със средства да предплати 4 милиарда кубически метра газ, които да бъдат доставени през ноември и декември.
Цената му ще е под 385 долара за 1000 кубически метра.

Досегашният председател на ЕК Жозе Мануел Барозу определи постигнатото споразумение като най-добрия възможен финал на мандата си. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите в Брюксел за газовите доставки, съобщават световните агенции.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.