Киев и Москва се разбраха само за цената на синьото гориво

“Не успяхме да постигнем практически резултат по газовия въпрос, но се надяваме, че ще намерим решение до 21 октомври, за когато е насрочена среща в Брюксел между представители на Украйна, Русия и Европейската комисия”. Това съобщи пред медиите в Милано украинският президент Петро Порошенко след втората си среща за деня с руския президент Владимир Путин, която премина в петък вечер вечер при затворени врати.

Владимир Путин коментира след срещата, че Русия има да получава от Украйна минимум 5,5 милиарда долара, но е готова да преразгледа цената на газа със задна дата, като я намали със 100 долара, и в резултат дългът ще бъде 4,5 милиарда долара. Путин посочи още, че общият дълг на Киев към Москва вече доближава 10 милиарда долара.

За минимален напредък съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак. Той каза, че Русия и Украйна са се договорили цената на руските доставки природен газ за зимния период да бъде 385 долара за 1000 куб. метра, като Украйна е готова да предплаща доставките.

Шефът на “Газпром” Алексей Милер каза, че до 21 октомври Украйна трябва да реши въпроса с финансовото осигуряване на бъдещите зимни доставки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.