Киев и ДНР изтеглят тежкото си въоръжение

Проруските сепаратисти в самообявилата се Донецка народна република започват изтеглянето на танкове и бронетехника от линията на съприкосновение в още три направления, заяви официалният представител на министерството на отбраната на републиката Едуард Басурин.

Трите района, от които ще бъде изтеглена военна техника, са Дебалцево, Санжаровка и Новогригоровка.

Басурин добави, че изтеглянето ще се контролира от международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и руски и украински представители от Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня.

Вчера ДНР изтегли от линията на съприкосновение 5 танка и 77 машини на бойната пехота. На 18 юли, неделя, ДНР и ЛНР изтеглиха танкове и БТР с калибър до 100 мм от линията на съприкосновение.

По-рано днес Украйна също обяви, че е вече е изтеглила въоръженията си от Донбас съгласно Минското споразумение.

„Въоръжението в Донбас е изтеглено на необходимото разстояние в съответствие с Минските договорености“, заяви на брифинг представителят на пресцентъра Юзеф Венскович.

Той добави, че опълченците продължават да обстрелват украинските позиции. „Обстрелите се засилват, макар въоръжените формирования на ДНР и ЛНР да заявиха за уж изтегляне на оръжията от линията на съприкосновение“, каза Венскович.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.