Кичашки също като Дончева: Борисов преговаря в Банкя

Преговорите за бъдещия кабинет се водят в дома на Бойко Борисов в Банкя, а не на консултациите в парламента. Това каза в предаването “12+3” на БНР Петър Кичашки от Института за модерна политика. По този начин той потвърди и тезата на Татяна Дончева, според която правителство ще има, но преговорите за него се водят в Банкя.

“Още през миналата седмица казах, че консултациите са един фарс, някакъв театрален маскарад, който има за цел да замаже очите на обществото, да се поиграят с определени политически сили на принципа на моркова и тоягата, но не и реално да има консултации за сформиране на правителство. Може би правителството вече е сформирано, но още не са ни съобщили за него”, изтъкна Петър Кичашки. Според него консултациите между ГЕРБ и останалите политически сили през миналата седмица са били просто сравнителен анализ на програмите им, за да стане ясно къде има допирни точки, но надали биха могли реално да доведат до сформиране на правителство. Политологът изтъкна, че по-скоро е склонен да се съгласи с тезата, че преговорите ги води лично Бойко Борисов и друг тесен екип около него, но те не се водят публично пред очите на обществото.

Кичашки коментира, че се оформя коалиция на всички срещу БСП, а правителството ще съществува с подкрепата на ДПС.

“Очевидно е, че ще се върви към едно дясноцентристко правителство с подкрепата на националисти, което е доста опасно за самата тъкан на българската демокрация. Някой находчиво беше отбелязал, че националистите не могат да бъдат използвани за решаване на криза, защото те самите са криза”, каза Петър Кичашки от ИМП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.