КФН проверява медии и лица за разпространение на слухове за банките

Комисията за финансов надзор (КФН) извършва проверки срещу множество лица и медии за разпространяване на слухове, съобщиха от комисията.
Проверките са за за нарушения по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, изразяващи се в разпространяване чрез средствата за масово осведомяване – включително чрез интернет, на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.
Проверките се извършват срещу множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества – “Първа инвестиционна банка” АД, “Корпоративна търговска банка” АД и “Булгартабак холдинг” АД през последните няколко седмици пред различни медии.
В момента се установява кръга на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на “Българска фондова борса – София” АД.
Съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, глобите за манипулация на пазара, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини са от 20 000 до 50 000 лв. за физически лица, ако деянието не съставлява престъпление, а за юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лв., посочват от КФН.
КФН призовава всички медии да проявят отговорно поведение и да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества, които биха могли да създадат невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.
КФН ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система.
В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система, ще бъде сезирана Прокуратурата на Република България, категорични са от комисията.
След приключване на проверките и съответните административно-процесуални действия КФН ще уведоми обществеността.
Междувременно МВР и ДАНС започнаха разследване за умишлен опит за дестабилизация на банковата система,
съобщи БНР.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.