Кери: Санкциите срещу Иран може да отпаднат до няколко месеца

Американският държавен секретар Джо Кери заяви, че в рамките на няколко месеца може да бъде взето решение за отмяна на санкциите срещу Иран, ако Техеран си сътрудничи с международната общност и допусне инспектори в ядрените си обекти, предадоха информационните агенции.

„Има вероятност такава договореност да бъде постигната доста по-рано и всичко зависи от това  доколко Иран е готов открито да пристъпи към подготовката за нея." – коментира Кери в интервю за телевизионния канал CBS.

„Ако това е мирна програма и ние получим възможност да се убедим това, отношенията с Иран може коренно да се променят към по-добро в най-кратки срокове." – умери Кери в отговор на изявление на иранския президент Хасан Рохани.

На въпрос какво би се превърнало в основа за подобна промяна в отношенията, Кери посочи осигуряването на достъп до всички обекти от военния комплекс във Фордо, включително подземните, както и подписване на допълнителен протокол за провеждане на инспекции  и доброволен отказ от страна на Техеран да обогатява уран над нивото, осигуряващо изпълнението на мирната програма.

В петък, 27 септември, Хасан Рохани заяви в Ню Йорк, че се надява да разреши проблемите около иранската ядрена програма в кратки срокове, като посочи период между тир и шест месеца.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.