Кери: Русия ще плати висока цена, ако дестабилизира Източна Украйна

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери предупреди, че Русия ще плати висока цена, ако се опита да дестабилизира Източна Украйна. Това бе съобщено на пресконференция от говорителят на Държавния департамент Джей Карни. Той заяви, че според Белия дом, призивите за независимост и руски миротворци в Донбас не идват от местното население. По думите на Карни, има силни доказателства, които сочат, че част от демонстрантите са платени и не са местни жители.
„Намеса на Русия в Източна Украйна – било открита или прикрита – ще доведе до много сериозна ескалация. Ние призоваваме президента Путин и неговото правителство да прекрати всички опити да дестабилизира Украйна и предупреждаваме да не се предприема нова военна интервенция”, заяви Карни, цитиран от WOA.
Междувременно в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Джон Кери е призовал Русия публично да се разграничи от действията на сепаратистите, саботьорите и провокаторите в Украйна. Двамата външни министри са обсъдили свикването на преки преговори през идните 10 дни между Украйна, Русия, Съединените щати и Европейския съюз за намаляване на напрежението.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.